Cauzele penale a 14 inspectori de patrulare învinuiţi de corupţie au ajuns pe masa magistraţilor

Doar 14 poliţişti din cei 28 reţinuţi la sfârşitul lunii octombrie a.c. au fost în prezent diferiţi justiţiei fiind suspectaţi de corupţie. Majoritatea au fost eliberaţi din arestul preventiv cu excepţia a 2 poliţişti. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi inculpaţii ajunşi în instanţă riscă amenzi şi concedierea.
. (Photos.com)
Ştefan Sârbu
13.12.2016

Procuratura Anticoruptie a anunţat despre finalizarea urmăririi penale şi remiterea în instanţa de judecată a cauzelor penale în privinţa a 14 poliţişti, din cei 28 reţinuţi din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru comiterea coruperii pasive.

Temei pentru pornirea urmăririi penale în cauzele privind coruperea poliţiştilor din gestiunea Procuraturii Anticorupţie au servit adresările şoferilor de la care se estorcau bani, a reprezentanţilor companiilor de transport care suportau pierderi pentru mită, cât şi generalizările efectuate de serviciile de securitate internă ale Inspectoratului General al Poliţiei şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din care rezultă că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupţiei.

Potrivit actelor de învinuire întocmite de procurori, inspectorii de patrulare ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea contravenţiilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, actualmente, din cei paisprezece poliţişti învinuiţi de comiterea actelor de corupţie, dosarele cărora au ajuns pe masa magistraţilor, doi se află în arest preventiv, iar doi au obligaţia de a nu părăsi ţara până la pronunţarea sentinţelor.

În cazul a 12 poliţişti, procurorii i-au pus sub acuzare în baza articolului 324 alineatul (4) din Codul penal, pentru faptul pretinderii, acceptării şi primirii de bani, ce nu li se cuvin, în proporţii ce nu depăşesc 100 unităţi convenţionale, deoarece suma banilor primiţi de poliţişti sub formă de mită nu depăşeşte valoarea de 5000 lei.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

În cazul altor doi poliţişti, procurorii i-au pus sub acuzare în baza articolului 324 alineatul (2) litera b) din Codul penal, pentru faptul pretinderii, acceptării şi primirii de bani, ce nu li se cuvin, săvârşită de două persoane.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime până la la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.

Amintim că la 25 octombrie, Procuratura Anticorupţie a reţinut 28 de poliţişti din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru comiterea coruperii pasive, săvârşite de două sau mai multe persoane.

Notabil este faptul că operaţiunea de reţinere a fost “publică” având loc în timpul unei şedinţe de lucru în cadrul INP al IGP al MAI unde au participat majoritatea inspectorilor de patrulare din Moldova. Numele poliţiştilor erau citite de pe o listă iar aceştia urmau să facă un pas înainte pentru a fi arestaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor