Expert ONU: convoiul umanitar din Siria a fost ţinta unei lovituri aeriene

ONU susţine că imaginile din satelit au arătat că atacul de luna trecută asupra unui convoi umanitar în apropierea oraşului sirian Alep a fost o lovitură aeriană. Atacul s-a soldat cu 20 de morţi.
Unul dintre camioanele umanitare bombardate în oraşul sirian Alep în seara de 19 septembrie 2016.
Unul dintre camioanele umanitare bombardate în oraşul sirian Alep în seara de 19 septembrie 2016. (Captură Foto)

“Pot confirma că a fost bombardat convoiul”, a declarat, miercuri, Lars Bromley de la programul de observare prin satelit UNOSAT al ONU, în cadrul unei conferinţe de presă în Geneva.

Organizaţia sa a desfăşurat o analiză amplă a imaginilor de satelit oferite de Departamentul de Stat american, înainte să concluzioneze că atacul din 19 septembrie – asupra unui convoi umanitar care descărca provizii şi ajutoare la un depozit – a fost unul aerian.

“În cazul loviturilor aeriene te uiţi după mărimea craterului, care este vizibil, şi la tipul de crater. Practic, muniţiile lansate din aer sunt deseori mult mai mari decât orice ai lansa de la sol”, a precizat Bromley.

Rusia declarase anterior că informaţiile sale au indicat un atac terestru, ceea ce a ridicat posibilitatea implicaţiei opoziţiei siriene. Dar rebelii sirieni nu au o forţă aeriană.

20 de persoane au fost ucise şi 18 din cele 31 de camioane ale convoiului au fost distruse în bombardament, care a avut loc în apropierea oraşului Alep.

Organizatorii convoiului au obţinut aprobări pentru a călători în zonele de conflict din partea guvernului sirian, a rebelilor, precum şi a Statelor Unite şi Rusiei care desfăşoară operaţiuni aeriene în Siria. Ajutoarele umanitare au fost temporar suspendate după incident.

SUA a declarat că avioanele de luptă ruseşti au desfăşurat atacul, care a produs pagube şi la un depozit cu ajutoare umanitare şi la un centru medical din apropiere. Oficialii militari americani au afirmat că avioanele de luptă ruseşti şi siriene se aflau în zonă în momentul atacului.

Dar Moscova a negat că a fost responsabilă, susţinând că un incendiu provocat la sol a fost de vină pentru pagubele serioase.

Bromley a prezentat, de asemenea, cele mai recente imagini de satelit, obţinute după prăbuşirea ultimului armistiţiu dintre regimul sirian şi rebelii din opoziţie.

El a declarat că, imaginile surprind “pagube suplimentare semnificative”, făcând referire la noua ofensivă lansată de guvernul sirian pentru a ţine sub supraveghere zonele ocupate de rebeli din oraşul Alep.

Comentariile lui Bromley au fost făcute la doar câteva zile după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a promis că va fi lansată o investigaţie privind bombardamentul.

UNOSAT, care analizează doar imaginile satelit comerciale disponibile, a monitorizat conflictul sirian de la începerea sa în 2011. Analizele UNOSAT au dezvăluit mişcări ale populaţiei cauzate de lupte, pagube produse zonelor urbane şi infrastructurii cheie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe