Expert Grup din R. Moldova: Companiile de stat conduse de persoane afiliate politic asigură interesele înguste ale partidelor

Performanţa slabă a companiilor cu capital de stat din RM poate acţiona asemenea unui impozit asupra cetăţenilor, deoarece în cazul perpetuării pierderilor companiile au nevoie de bani de la bugetul de stat, constată experţii.
Experţi ai Centrului Analitic ”Expert-Grup” de la Chişinău
Experţi ai Centrului Analitic ”Expert-Grup” de la Chişinău (privesc.eu)

Experţi de la Centrul Independent Expert Grup susţin că proximitatea companiilor cu capital de stat din Republica Moldova de factorii politici alimentează riscul corupţiei. Prin numirea persoanelor afiliate politic în conducerea şi controlul acestor entităţi se asigură clientelismul politic şi realizarea intereselor înguste de către partidele politice.

”În consiliile de administraţie ale celor mai mari companii cu capital de stat doar 1% dintre membri sunt reprezentanţi profesionişti, restul fiind delegaţi din ministere şi alte instituţii fondatoare şi reprezentanţi ai companiilor”, constată expertul Eugen Ghileţchi într-un comentariu analitic.

Conform datelor Agenţiei Proprietăţii Publice, în anul 2016, întreprinderile de stat şi societăţile pe acţiuni în care statul deţine o cotă de cel puţin 25% aveau active în valoare de peste 53 miliarde lei MD (39% din PIB) şi au încasat venituri în sumă de 27 miliarde lei MD (20% din PIB). Veniturile înalte ale acestor întreprinderi nu se transpun şi într-o profitabilitate similară. În perioada anilor 2013-2016, valoarea cumulativă a pierderilor companiilor cu capital de stat, a fost de peste 3,5 miliarde lei MD.

Experţii atenţionează că performanţa slabă a companiilor cu capital de stat poate acţiona asemenea unui impozit asupra cetăţenilor, deoarece în cazul perpetuării pierderilor companiile au nevoie de susţinere financiară de la bugetul de stat. Cu toate acestea, privatizarea acestora nu trebuie privită ca panaceu pentru soluţionarea tuturor problemelor entităţilor.

”Statul ar putea menţine un rol activ în industrii predispuse monopolurilor naturale sau în domenii de interes public, unde livrarea serviciilor nu întotdeauna presupune avantaje economice, urmărind mai curând obiective sociale. Ulterior, trebuie să fie implementat unui proces activ, transparent şi dinamic de privatizare, care să respecte principii precum comunicare, transparenţă şi obiectivitate”, conchide Centrul Independent Expert Grup.

În R. Moldova, statul este proprietar a peste 300 de întreprinderi prin care îşi asumă un rol de jucător activ în economie. Agenţia Proprietăţii Publice supune în mod repetat şi pe baza constantă peste 100 de întreprinderi spre privatizare fără a avea rezultate vizibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe