Europasscenter: În R. Moldova şi buruienile pot deveni o sursă de venit la buget
alte articole
Proprietarii terenurilor care nu vor combate şi preveni răspândirea buruienilor ar putea fi obligaţi să plătească amenzi de la sute la mii de lei în bugetul statului, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvernul de la Chişinău.
În context, economistul Sergiu Gaibu susţine că în Republica Moldova la baza creaţiei legislative ar sta principii greşite . ”Să înţelegem, totul a pornit de la ambrozie. La ce s-a ajuns? ...o prostie.”
Proiectul care încă trebuie examinat şi aprobat de Parlament prevede că persoanele fizice vor plăti o amendă de la 600 la 1.500 de lei, pentru neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile fără destinaţie agricolă şi pentru cele cu destinaţie agricolă de la 900 la 1.500 lei.
Persoanelor cu funcţie de răspundere li se va aplica, pentru aceleaşi încălcări, o amendă de la 1.800 la 6.000 de lei, şi respectiv de la 1.800 la 6.000 lei, potrivit unor modificări la Codul Contravenţional.
Decizia a fost adoptată de Guvern în contextul extinderii semnificative a terenurilor pe care creşte ambrozia, o plantă dăunătoare ce provoacă daune sănătăţii oamenilor, inclusă recent în lista plantelor interzise.
Potrivit europasscenter.com, dacă proiectele vor fi realizate, acestea ar putea deveni o sursă bună de completare a bugetului de stat. ”Un simplu calcul arată că doar în primul an de aplicare ar putea fi adunate peste o sută de milioane de lei. Anual rămân pârloagă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri agricole. La care se adaugă sute de hectare de terenuri ce nu au o destinaţie agricolă şi care sunt amplasate în interiorul localităţilor.”
În opinia economistului Sergiu Gaibu, felul cum sunt formulate prevederile aprobate de Guvernul moldovean, ar putea duce la abuzuri faţă de ”sărmanii oameni” dar şi ar putea hărţui afacerile.
„Cu aşa formulare fiecare mătuşă va putea fi sancţionată pentru un pâlc de pir sau susai din fundul curţii… Şi persoanele cu funcţie de răspundere la fel vor plăti? Primarii, miniştrii, şefii agenţiilor de stat? Toate aceste structuri au terenuri care nu au fost tratate pentru a preveni răspândirea buruienilor”, a adăugat economistul precizând că pentru stârpirea ambroziei nu trebuie să fie distrusă toată flora Moldovei. ”În ţările civilizate se oferă asistenţă şi suport pentru a atinge astfel de obiective.”
În prezent, Codul Contravenţional prevede sancţiuni pentru proprietarii ce îşi lasă terenurile pârloagă, doar că legea nu se prea aplică. În cadrul unui grup ce pregăteşte noul Cod Funciar se preconizează să se stabilească expres că proprietarii „care mai mult de 2 ani de zile succesivi, nu igienizează terenurile agricole şi aduc prejudicii loturilor vecine, nu achită impozitul funciar, autoritatea publică locală poate să-şi rezerve dreptul de a administra terenul dat, dispunând arendarea lui”.