Expert Grup: Creşterea economică a R. Moldova este de suprafaţă şi nesustenabilă
alte articole
Directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Adrian Lupuşor, constată că stabilitatea şi creşterea economică de suprafaţă din Republica Moldova nu este una sustenabilă şi ascunde pericole post-electorale. În opinia expertului, autorităţile de la Chişinău ar trebui să „de-off-shorizeze” investiţiile, în special, în privatizarea activelor de stat.
„La suprafaţă vedem o stabilizare a situaţiei economice a Republicii Moldova, cu o creştere de 4-5 la sută a PIB. Dar în ce măsură această stabilizare este durabilă şi calitativă? Creşterea economică este relativ slabă şi nesustenabilă. Ţara are nevoie de o creştere de 7-8 la sută anual pentru ajunge la nivelul tendinţelor de creştere din ţările Europei Centrale şi de Est” a adăugat Lupuşor în cadrul prezentării Raportului de Stare a Ţării 2018.
Valeriu Prohnitchi, director de program Expert-Grup a menţionat că R. Moldova nu şi-a revenit din stagnarea de după anul 2010, iar în anii 2015-2016 investiţiile au scăzut cu 20 la sută, în unele aspecte chiar cu 70-80 la sută, devenind practic colapsuri investiţionale.
În context, Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale (CALM) din R. Moldova a ţinut să atenţioneze că politizarea distribuirii fondurilor investiţionale existente la nivel central şi acordarea acestora după anumite criterii de obedienţă şi afiliere politică aduce un mare dezavantaj climatului investiţional şi climatului de afaceri din ţară.
În cadrul conferinţei economice internaţionale „MACRO”, Centrul Analitic Independent Expert-Grup în parteneriat cu Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova au lansat Raportul de Stare a Ţării 2018 - o radiografie cuprinzătoare a situaţiei economice şi sociale din R. Moldova unde printre altele se notează că situaţia din sectorul justiţiei erodează încrederea investitorilor locali şi străini în actul justiţiei, dar şi încrederea oamenilor faţă de instituţiile statului în general.