SUA: "Teheranul utilizează Facebook pentru a ne spiona"

Logo-ul "Facebook" pe o tabletă.
Logo-ul "Facebook" pe o tabletă. (Lionel Bonaventure / AFP / Getty Images)

O agenţie de securitate cibernetică din Texas a afirmat că a descoperit "reţeaua de pagini false de Facebook ", prin care Iranul ar fi spionat un general al Marinei SUA, unii parlamentari şi ambasadori cât şi sedii ale misiunilor diplomatice ale Statelor Unite.

Serviciile secrete iraniene au creat conturi false de Facebook pentru a spiona oficiali-cheie ai ţărilor inamice, începând cu Statele Unite şi Israel, potrivit declaraţiei
agenţiei de securitate cibernetică din Texas, "ISight Partners", care relatează că a descoperit "reţeaua de pagini false de Facebook", prin care Teheranul a reuşit să spioneze un general al Marinei SUA, parlamentari şi ambasadori SUA, precum şi misiunile diplomatice ale Statelor Unite în Afganistan, Marea Britanie, Irak, Israel, Arabia Saudită şi Siria.

"Ne confruntăm cu o operaţiune sofisticată care durează de foarte mult timp şi care, în general, a avut succes", a declarat vice-preşedintele agenţiei ISight, Tiffany Jones, de la sediul central din Dallas. Spionii iranieni au creat "şase identităţi false ale unor oameni care lucrau pentru un website fictiv - NewOnAir - care foloseau conţinut provenit de la Associated Press, BBC, Reuters şi alte mijloace media, în scopul de a-şi demonstra credibilitatea". În acest fel, hackerii iranieni au creat "alte opt identităţi de contractori civili în sectorul de apărare", care au creat pagini de Facebook populate cu lucruri false, în scopul de a-şi atinge obiectivele.

Operaţiunea de "social engineering" ar fi început în 2011 şi, bazându-se pe conturi false create pe Google, Linkedin şi Twitter, ar fi reuşit să spioneze cel puţin 2.000 de persoane, inclusiv un număr de israelieni a căror identitate nu a fost dezvăluită.