Expert: Bolojan să taie puternic în zona de privilegii, acolo e marea bătălie. Dacă reuşeşte, va avea o postură eroică

Iulian Fota (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.07.2025

Expertul în securitate naţională Iulian Fota a opinat, într-o intervenţie la postul B1 TV, că acuzaţiile aduse lui Ilie Bolojan privind remuneraţia primită din calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Exim Bank sunt marcate de ipocrizie. De asemenea, Fota a subliniat că reformele iniţiate de Bolojan sunt necesare şi trebuie continuate cu curaj, mai ales în zonele cu privilegii excesive din sistemul public.

Jurnalistă: Cei de la sindicatul celor din administraţia publică au afirmat că domnul Ilie Bolojan, în calitatea de membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări al Exim Bank, a încasat suma de 73.935 de lei ca membru al acestui Comitet. Practic, orice secretar general este automat şi membru în acest comitet. E un dublu standard la Ilie Bolojan?

Iulian Fota: E o ipocrizie cum se pune problema. Într-o ţară de îngeri şi de oameni oneşti şi perfecţi, toţi competenţi, l-au găsit pe Ilie Bolojan, că a fost şi el într-un Consiliu de Administraţie pe unde a trecut mai toată lumea – acum evident, cei norocoşi, că unul ca mine n-a prins niciodată.

Şi după o abordare ca asta îţi pui problema: Ei şi, ce propun domnii respectivi? Să plece că a stat destul la guvernare? Evident e o ipocrizie, după cum, după părerea mea, e o ipocrizie toată discuţia asta legată de toate măsurile astea, că toţi ştiam că va veni momentul că le vom lua.

Toţi ştiam când am primit nişte bani în plus că nu îi merităm, pentru că nu era pe o creştere economică sănătoasă, că era pe împrumut, ne-a spus-o Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, de câteva ori. Toată lumea acum e şocată de măsuri. Mie mi se pare o imensă ipocrizie la care mai contribuie şi unii care acum se dau sfinţi şi au contribuit din plin la nenorocirea asta.

Părerea mea e că trebuie mers înainte cu măsuri, străduindu-se să se ia măsurile adecvate, că aici e o discuţie între economişti şi economişti pe care îi creditez şi am încredere în ei, nu sunt nemaipomenit de fericiţi de modul în care a început guvernul să restructureze şi să ajusteze.

Probabil că nu o să fie uşor şi asta am văzut-o şi în 2010, când a fost povestea cu tăierea salariilor, sunt vaci sfinte care vor fi protejate şi unii politicieni se vor strădui ca să nu ajungă restructurarea şi reforma până acolo. Cu atât mai mult va trebui să fie Bolojan curajos şi să ajusteze mai ales de unde e mai multă osânză, că dacă ia de la studenţi care şi aşa n-au prea apucat să pună pe ei, sau de prin bursele pentru mamele acelea foarte tinere care ar trebui să crească copii – nicidecum să fie anulate sau să scadă, pentru că noi avem o problemă dramatică în România, cred că avem cel mai mare număr de mame tinere din toată Uniunea Europeană.

Deci dacă Ilie Bolojan are o măsură în ceea ce face şi intră puternic în zona de privilegii pentru că acolo trebuie dată bătălia, eu cred că: 1 – va avea o postură eroică, ca să zic aşa, în clasa politică românească şi 2 – nu va ieşi erodat. Dimpotrivă, ar trebui să iasă învingător, pe scut, cu aureolă de om drept, cum să spun, dificil, dur, dar drept – şi asta o să-l ajute foarte tare. Însă trebuie să fie drept.

Eu încerc să menţin mesajul paşoptist atât cât ţine de mine. Nu am pus întâmplător acolo, pe steagul acela, dreptate şi frăţie, pentru că astea sunt cele două mari probleme pe care noi, istoric, le tragem după noi. Deci România n-a fost niciodată, nici în formatul modern, nici în celălalt, o ţară dreaptă. Întotdeauna erau unii mai altfel decât ceilalţi şi asta afecta ideea de frăţie, că e foarte greu să fii solidar cu ăla care a făcut milioane, şi mai şi ştii că nu le-a făcut legal, şi la ăla care trăieşte din salariu şi încă unul mic.

Evident că toată lumea e nemulţumită, inclusiv subsemnatul, dar repet, nemulţumirea mi-o controlez, că ştiu că n-are rost să-i dau drumul să se manifeste, că oricum trebuie măsurile astea luate şi oricum trebuie să mergem înainte, să depăşim faza asta complicată în care ne aflăm de ceva luni, dacă nu, de ceva ani.

Jurnalistă: Am găsit acest comunicat al guvernului, atunci, la fel ca şi în perioada următoare şi în prezent, secretarul general al guvernului este prin atribuţii şi membru în acest Comitet Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări: Facem precizarea că ceea ce contează cu adevărat într-o funcţie publică este ceea ce faci cât timp o ocupi în raport cu remuneraţia primită. Asta face diferenţa dintre o sinecură şi o responsabilitate asumată.

Iulian Fota: Practic nu ai opţiune dacă e prins în lege, şi te obligă să-l ocupi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor