"E scenariul Grecia 2010" - Vicepremier: E ceasul al 11-lea. Dacă nu trăgeam frâna de mână acum...

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a atras atenţia, la Euronews, că Guvernul a fost obligat să promoveze o serie de măsuri dure pentru a evita "scenariul Grecia". Dacă Executivul nu trăgea "frâna de mână acum", aveam o şansă destul de mare să ajungem acolo.
Jurnalist: De ce informaţiile despre măsurile aprobate nu au fost făcute publice înainte de adoptare?
Dragoş Anastasiu: Pentru că atunci a fost definitivat tabelul cu care am intrat în Parlament. Şi s-au făcut schimbări în urma amendamentelor venite din Parlament. De exemplu, pe jocurile de noroc am crescut şi mai mult taxarea.
Jurnalist: Şi n-a fost pe repede înainte? Nu a fost făcut pe genunchi?
Dragoş Anastasiu: A fost pe repede înainte, însă nu chiar pe genunchi. A fost pe repede înainte exact ce combăteam la guvernanţi când eram în mediul de afaceri. Explic de ce a fost pe repede înainte. Pentru că noi am avut şi ştiam de vreo trei luni că data de 8 iulie e termenul limită la care miniştrii de Finanţe din Europa se întâlnesc şi se face evaluarea finală pentru renegocierea PNRR-ului, adică a fondurilor europene care vin către România, şi asta conţine o măsură care se cheamă reformă fiscală.
Deci dacă noi pe data de 8 iulie nu aveam un act trecut prin Guvern, recte Parlament – acolo încă n-am terminat toate procedurile, probabil că vine o moţiune de cenzură – dacă nu aveam asta, ministrul nostru de Finanţe, care pleacă la Bruxelles, nu putea să arate ce doreşte România. Şi de aici ne întoarcem în spate. A durat până am făcut Guvernul, că sunt totuşi patru partide, să le armonizezi, să discuţi, şi cu CASS. Este o discuţie complicată. A fost instalat acest guvern, a venit domnul premier Ilie Bolojan şi de atunci au trecut 10 zile.
Ca să faci toate aceste lucruri, ultimele două negocieri cu Comisia Europeană, să discuţi cât poţi de mult cu mediul de afaceri – cel puţin cel foarte mult afectat – dar şi cu toţi ceilalţi. Nu au fost consultări aşa cum eu mi-aş fi dorit să fie, dar au fost discuţii, am invitat pe unii dintre ei, i-am sunat la telefon pe alţii. Pentru că ştiu cum e să fii pe partea cealaltă, să-ţi faci bugetele şi la mijlocul anului să se schimbe regulile jocului. Nu e niciun fel de plăcere pentru nimeni. Nici pentru cei care sunt afectaţi.
Dar credeţi-mă că nu mi-aş fi dorit vreodată să-mi încep eu viaţa în administraţia publică cu aşa ceva. Dar acest 8 iulie, pentru România, este esenţial de a evita intrarea în prăpastie. Este scenariul Grecia 2010. Şi asta era alternativa.
Jurnalist: Unde suntem noi acum dacă ne comparăm cu Grecia?
Dragoş Anastasiu: Grecia ştim în ce situaţie a fost. Ea a avut tot cheltuieli prea mari, au avut evaziune uriaşă, deficit uriaş şi a fost nevoie să se împrumute de la FMI. Nu suntem acolo, nu este ceasul al 12-lea, dar este ceasul al 11-lea.
Dar dacă nu trăgeam frâna de mână acum, până pe 8 iulie, aveam o şansă destul de mare să ajungem acolo. Din punctul meu de vedere, din toate discuţiile cu Comisia de până acum, din toate evaluările preliminare, evităm scenariul Grecia.
Ce înseamnă scenariul Grecia? Lumea poate nu înţelege ce înseamnă scenariul Grecia. Şi poate că n-ar fi fost atât de aspru, dar tot ar fi fost faptul că nu mai vin banii europeni, de exemplu, faptul că cei care ne finanţează până acum, cum ar fi fonduri de investiţii şi aşa mai departe, bănci străine, se retrag, sunt nevoite să vândă titlurile de stat pentru că nu pot să deţină în portofoliu acest junk. Nu au voie să deţină. Ele devin foarte ieftine. Băncile româneşti pierd foarte mult, creşte cursul de schimb valutar, puteam să ajungem uşor la 5,5 – 5,7, poate chiar spre 6, dacă n-am fi luat aceste măsuri. Dobânda ar fi crescut cu siguranţă etc., şomajul ar fi crescut.
Sunt multe lucruri care ar fi putut să se întâmple şi pe care le-am evitat: odată având un preşedinte pro-european, apoi făcând o coaliţie guvernamentală care are majoritate, apoi având un premier care nu este necunoscut în Europa şi care, cel puţin în lunile în care a fost la Cotroceni, a făcut cinste României şi inclusiv faţă de Uniunea Europeană. Şi făcând în şapte zile un astfel de pachet, asta ce arată pe partea cealaltă? Determinare şi încredere.
Jurnalist: Deci aproximativ 10 miliarde de lei sunt banii pe care mizaţi dumneavoastră în acest moment că vor ajunge în buget din încasări. Când?
Dragoş Anastasiu: Începe de acum această CASS, intră în vigoare TVA. Deci 10 miliarde este impactul pe anul ăsta, anul viitor impactul este mult mai mare şi pe cheltuieli, şi pe venituri. Deci anul viitor ne ducem către peste 70 de miliarde ca impact. Am stopat creşterile pensiilor şi ale salariului anul viitor – asta ar fi avut un impact foarte mare.
Sigur că nimeni nu face cu plăcere aşa ceva. Nimeni nu este, cum să spun, dornic să ia de la oameni, să nu le dea indexări. Nimeni nu este nebun să nu înţeleagă că există inflaţie şi că e foarte posibil să crească inflaţia, dar am preferat să tragem frâna de mână, să avem tot felul de cucuie şi vânătăi, pentru că am tras-o brusc, dar să evităm să ajungem în prăpastie.
Şi noi mai trebuie să găsim încă 10 miliarde, cel puţin, din alte surse, de asta vine pachetul 2, vine pachetul 3, va trebui să prioritizăm investiţiile, să terminăm renegocierea PNRR-ului, adică munca abia acum începe.