Experiment într-o şcoală din Dubai: planta agresată prin "bullying" se ofileşte (video)

Consecinţele agresiunii verbale explicate copiilor în mod practic.
Bullying
Bullying (IKEA)

Care sunt consecinţele bullying-ului asupra celor care îi cad victime? Pentru a le explica, într-o şcoală saudită s-a efectuat un experiment cu numele explicit: "Jigneşte această plantă".

A fost deja demonstrat că plantele au conştiinţă şi resimt emoţiile mediului înconjurător deci, pentru efectuarea experimentului au fost alese două plante identice: copiii trebuiau să aibă grijă de una şi să o agreseze pe cealaltă cu injurii repetate.

(IKEA)

În rest, în ceea ce priveşte aportul de apă, lumină şi îngrăşământ, cele două plante au fost tratate în acelaşi mod. După 30 de zile rezultatele au fost surprinzătoare: prima era verde şi luxuriantă, cealaltă bolnavă şi cu frunzele uscate.

(IKEA)

Experimentul a fost conceput de magazinul Ikea din Dubai pentru creşterea gradului de conştientizare a tinerilor cu privire la violenţa fizică şi verbală şi s-a încheiat pe 4 mai, cu ocazia Zilei împotriva bullying-ului.

Bullying-ul

Conform Wikipedia, bullying-ul este o acţiune traumatizantă pentru cel asupra căruia este îndreptată, efectuată în mod repetat, care se poate manifesta fizic, prin agresivitate fizică, sau psihic, prin producerea unor daune emoţionale. Instrumentele acestui fenomen sunt cuvintele, acţiunile sau excluderea socială. Fenomenul de bullying poate fi iniţiat de o persoană sau de un grup de persoane (mobbing), implicând un raport de putere inegal, deoarece victima, în cazul acestui fenomen nu dispune de resurse (fizice, psihice, sociale) pentru a se apăra. Victima pozează într-o ipostază de regulă vulnerabilă, care prezintă anumite slăbiciuni pe care bully-ul le poate exploata. Victima manifestă imposibilitate de apărare şi sentimente de neputinţă.

Spectatorii (bystanders) sunt şi ei persoane implicate în fenomenul de bullying, chiar dacă nu în mod direct, însă asistă la acţiune. Bullying-ul este considerat o formă de violenţă fizică şi psihică, o conduită intenţionată care vizează producerea unor prejudicii (rănire, distrugere, daune) unor persoane (inclusiv propriei persoane), cu diferite cauze care determină noi forme de violenţă.

Mai multe informaţii despre experiment aici.