"Percepţia primară” - Plantele au conştiinţă şi resimt emoţiile mediului înconjurător

Fereastra către percepţia primară: Cleve Backster şi-a început experimentele cu planta Dracaena.
Fereastra către percepţia primară: Cleve Backster şi-a început experimentele cu planta Dracaena. (Prin bunăvoinţa lui Cleve Backster)

Există un grup de cercetători gata să distrugă paradigmele noastre moderne - dezvăluind conştiinţă în locuri în care nici nu ne-am fi aşteptat, precum şi legături între formele de viaţă care par uimitoare şi imposibile.

Imaginaţi-vă că intraţi într-un laborator cu un prieten iar cercetătorul care face experimentul va spune, pur si simplu, să începeţi o conversaţie. După ceva timp, cercetătorul te opreşte şi îţi arată o înregistrare a conversaţiei. Partea audio este a conversaţiei, dar cea video este a unei linii care arată asemănător cu cea trasată de un seismograf - şi este, de fapt, o măsură a activităţii electrice care a fost generată de o plantă care a fost aşezată într-un colţ al camerei.

Vei constata, probabil spre uimirea ta, că planta a avut aceleşi reacţii ca tine şi ca prietenul tău şi a resimţit şi ea surprinderea, dezgustul sau jena trăite de voi în timpul conversaţie înregistrate, şi asta, în timp real.

Iar reacţia emoţională a plantei"se întâmplă" să arate ca reacţia unei persoane la acelaşi tip de eveniment, aşa cum este ea înregistrată de un poligraf.

Acesta este doar unul dintre experimentele prin care Cleve Backester a demonstrat existenţa unui fenomenului pe care l-a numit "percepţie primară". În 1966, prin intermediul unei serii de experimente efectuate pe plante şi alte forme de viaţă, Cleve a descoperit că există o formă de comunicare între toate formele de viaţă, de la cele complexe până la cele "simple", respectiv bacterii şi celule constitutive ale organismelor mai mari, pe care o numeşte "primară", căci tipul de comunicare descoperit de el se deosebeşte net de formele de percepţie larg recunoscute, cum ar fi vederea sau atingerea.

Backster, un tip genial şi entuziast, în vârstă de 85 de ani, este un fost expert CIA în detectoarele de minciuni şi a avut o contribuţie importantă în domeniul cercetarilor ştiinţifice din comunitatea poligrafului, unde este foarte apreciat. El a realizat testul comparativ Zona Backster la sfârşitul anilor 1950, tehnică ce este încă utilizată în agenţii militare şi guvernamentale pentru a citi rezultatele testului poligraf. Acesta a condus Şcoala Backster de Detectare a Minciunilor din centrul oraşului San Diego, California, în ultimii 30 de ani.

Backster şi-a popularizat munca în cartea "Viaţa secretă a plantelor", publicată în 1973, dar descoperirile sale au început să fie popularizate începând cu anul 1968. După ce "Viaţa secretă a plantelor" a văzut lumina tiparului, Backster a avut apariţii la mai multe talk-show şi alte mass-media, oferind explicaţii despre percepţiile plantelor. Dar el a predat pe larg, de asemenea, şi la conferinţe ştiinţifice. Cercetările sale au fost cele care i-au făcut pe oameni să vorbească cu plantele lor şi au stimulat fenomenul de "plante de casă".

Celule tale răspund la emoţiile pe care le trăieşti

"Partea fascinantă a acestor descoperiri", îmi spune acesta, "este că deşi am început prin a studia plantele, am terminat cu celulele umane. Luând o probă de celule umane într-un tub de testare şi testându-le individual, afli că aceste celule sunt conectate cu donatorul, iar acest lucru este uimitor pentru mine. Vreau să spun că acest lucru are tot felul de implicaţii".

Într-adevăr, Backster a descoperit că celulele răspund la emoţiile noastre atunci când acestea sunt în afara corpurilor, chiar şi la o depărtare de 100 de mile. Când donatorul experimentează o schimbare emoţională, există o reacţie în lanţ în celulele, care se manifestă electric.

"Plantele au fost într-adevăr doar o piatră de temelie care mi-au permis să descopăr acest fenomen, iar apoi am continuat să urmăresc tot ceea ce părea că ar cauza o reacţie în plante, fie că este vorba de bacterii din iaurt sau ouă şi aşa mai departe".

Backster a constatat că spargerea unui ou sau aruncarea lui în apă clocotită va provoca o reacţie în plante, ca şi cum acestea ar fi sensibile la organismele apropiate care suferă vătămări. În timp ce unii nu s-ar putea gândi la ouă ca având viaţă, se pare că ar putea avea un fel de activitate biologică.

Curios este că el a descoperit, de asemenea, că plantele reacţionează atunci când oamenii folosesc toaleta din apropierea biroului său - reacţie ce ar fi fost provocată de urina care vine în contact cu dezinfectantul din WC.

"Mi-am spus că dacă aceasta poate provoca o reacţie, trebuie să reacţioneze în sine, trebui să-mi dau seama cum funcţionează", a spune el râzând. "Deci, asta este ceea ce m-a condus să avansez pe această linie".

Backster a continuat să monitorizeze bacterii, găsind reacţii similare cu cele ale plantelor. El a măsurat, de asemenea, activitatea electrică din ouă, constatând ca şi ele par să răspundă la mediul înconjurător. În cele din urmă, el a măsurat activitatea din celulele umane, cum ar fi celulele albe din sânge.

Aceasta este prima parte a interviului cu Backster Cleve dintr-o serie formată din două părţi.

Cleve Backster a murit la 1 iulie 2013.