Există riscul ca Putin să nu respecte un armistiţiu sau să atace NATO? Ce spune Traian Băsescu
Fostul şef de stat Traian Băsescu a vorbit, la Pro TV, despre cum ar putea evolua războiul de la graniţa României dintre Rusia şi Ucraina odată cu venirea Administraţiei Trump în ianuarie.
Jurnalistă: Pare să fie o nouă linie roşie anunţată de Kremlin şi care va fi probabil ignorată de Ucraina, mă refer la ultimele evenimente şi la atacul Ucrainei cu rachete balistice americane în interiorul Rusiei. În ce punct al conflictului est-vest suntem în acest moment?
Traian Băsescu: Nu sunt singurul membru al Comisiei de securitate care face parte din Comisia de politică externă a Parlamentului European. Deci mai este cel puţin un român care a participat la dezbatere, când am spus că fără a le da ucrainenilor dreptul să utilizeze rachete cu rază lungă de acţiune, de fapt îi condamnăm, pentru că ei nu pot lovi în spatele liniilor frontului, nu pot lovi logistica rusească. În sfârşit, America s-a îndurat să facă lucrul ăsta.
Jurnalistă: Dar în Administraţia Biden. Urmează Administraţia Trump din ianuarie. Kremlinul deja a reacţionat şi s-a şi relaxat doctrina de folosire a armelor nucleare. La ce să ne aşteptăm?
Traian Băsescu: Chestiunea relaxării doctrinei utilizării armelor nucleare este o sperietoare pentru populaţie, în primul rând, şi pe urmă pentru decidenţii politici, pentru că în momentul în care Federaţia Rusă foloseşte arma nucleară, ei sunt conştienţi că vor primi o armă nucleară ca lovitură împotriva lor. Deci aici nu te joci, când eşti pregătit să fii lovit cu arme nucleare, n-ai decât să loveşti, dar trebuie să ştii că vei fi lovit cu arme nucleare.
Jurnalistă: Ce va face Donald Trump, va juca de partea Ucrainei, de partea rusă?
Traian Băsescu: Aici trebuiesc construite variante. El e plin de bunăvoinţă. Chiar dacă are un mandat, este evident că în ceea ce priveşte Ucraina vorbeşte numai din bunăvoinţă, mecanismele de încetare a războiului din Ucraina sunt extrem de complicate, vor lua luni, dacă nu ani de negociere şi vor implica garanţii. Cum credeţi că România ar accepta o pace în orice condiţii: lasă încetarea focului şi vedem, facem ca în Transnistria în ditamai Ucraina. Păi va fi un element de nesiguranţă continuu. Pentru noi trebuie garanţii de securitate, nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru noi.
Jurnalistă: Va fi o pace durabilă dacă se va ajunge acolo la un anumit...
Traian Băsescu: Vor fi garanţii de securitate. Poate fi atât cât poate fi în timpul unei Rusii conduse de Putin.
Jurnalistă: Există riscul ca Vladimir Putin să nu respecte un armistiţiu sau să atace NATO, există această speculaţie?
Traian Băsescu: Când Ucraina şi-a declarat independenţa ca să obţină armele nucleare de pe teritoriul Ucrainei, Rusia, ca de altfel, Statele Unite şi Franţa şi Marea Britanie au garantat frontierele Ucrainei şi nu i-a păsat lui Putin. Deci suntem la stadiul la care Putin trebuie adus la momentul de respectare a tratatelor internaţionale, a angajamentelor internaţionale, pentru că altfel este un pericol pentru noi toţi.
Jurnalistă: V-aţi întâlnit cu Vladimir Putin?
Traian Băsescu: M-am întâlnit de mai multe ori.
Jurnalistă: Ce aţi face mai mult? Ce aţi face dumneavoastră dacă aţi fi preşedinte?
Traian Băsescu: În problema ucraineană în afară de a-i susţine pe ucraineni şi a face tot ce poţi ca să le uşurezi soarta, n-ai ce să faci. Problema ucraineană este o problemă a marilor puteri nucleare. Nu este o problemă pe care România ar putea s-o rezolve sau bunele oficii ale României ar putea funcţiona. Bunele oficii pot fi făcute de o Chină, de o Indie.