Executivul a aprobat OUG de modificare a Codului Fiscal
alte articole
Guvernul a aprobat miercuri, ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, printre schimbările aduse se află şi majorarea plafonului de scutire pentru întreprinderile mici, de la 35.000 la 65.000 de euro, au declarat surse guvernamentale.
„Măsura referitoare la majorarea plafonului de scutire are un impact favorabil asupra micilor întreprinzători, având ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 65.000 de euro, având în vedere că acestea nu mai au obligaţia depunerii de deconturi de TVA”, se precizează în expunerea de motive care însoţeşte ordonanţa de urgenţă.
Potrivit sursei citate, „Consiliul UE a autorizat România să majoreze plafonul de scutire pentru mici întreprinderi de la 35.000 la 65.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la U.E, respectiv de la 119.000 lei la 220.000 lei”, ca urmare a unei solicitări adresate de ţara noastră Comisiei Europene.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale a fost aprobat miercuri după ce Executivul l-a discutat în primă lectură în şedinţa de săptămâna trecută.
Alte modificări aduse prin OUG de modificare a Codului Fiscal:
Eliminarea obligaţiei contribuabilului de determinare a câştigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise.
Eliminarea obligaţiei contribuabilului de a calcula şi vira impozitul reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială.
Eliminarea obligaţiei contribuabilului de a depune declaraţia de impunere trimestrială completată pentru câştigul net determinat/pierderea netă determinată la sfârşitul fiecărui trimestru, generat/generată de tranzacţii cu titluri de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise.
Pentru câştigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise realizate începând cu data de 1 ianuarie 2013 inclusiv, nu se efectuează plăţi anticipate în cursul anului fiscal, în contul impozitului anual datorat. Impozitul anual datorat se stabileşte de organul fiscal competent, pe baza declaraţiei privind venitul realizat.