Stadiul ratificării pactului fiscal european în cele 25 de state membre semnatare
alte articole
Tratatul pentru stabilitate, coordonare şi guvernanţă în Uniunea Economică şi Monetară, mai cunoscut drept 'pactul fiscal', semnat la începutul lunii martie de liderii unui număr de 25 de state membre UE (excepţiile sunt Marea Britanie şi Republica Cehă), va fi supus joi unui referendum în Irlanda, singura ţară din UE unde este necesară o astfel de procedură pentru ratificarea documentelor de acest fel, notează miercuri EUbusiness.
Deşi sondajele de opinie indică faptul că majoritatea irlandezilor susţin pactul, rezultatul scrutinului este greu de anticipat, în condiţiile în care Irlanda a respins prin referendum Tratatul de la Nisa în 2001 şi Tratatul de la Lisabona 2008, la repetarea referendumurilor rezultatul fiind pozitiv.
Prima ţară care a ratificat pactul fiscal a fost Grecia, în luna martie, care a fost urmată de Portugalia şi Slovenia în aprilie şi România în luna mai. Tratatul trebuie să fie ratificat de cel puţin 12 state semnatare din zona euro pentru a intra în vigoare, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2013.
Documentul stabileşte ca limită a deficitului bugetar structural pragul de 0,5%. În cazul în care nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB şi nu există riscuri privind sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice, acest deficit structural poate să ajungă la circa 1% din PIB. Deficitul bugetar maxim ciclic plus cel structural se vor încadra în limita de 3% din PIB. Potrivit textului documentului, dacă se înregistrează abateri faţă de aceste niveluri, se va declanşa automat un mecanism de corecţie, ce trebuie introdus în legislaţia naţională, la fel ca şi aşa-zisa ''regulă de aur'' privind limitarea deficitului structural.
Parlamentul Suediei se va pronunţa miercuri, 30 mai, asupra documentului, iar legislativul danez va face acelaşi lucru joi. Procesul de ratificare este în desfăşurare în Spania, Italia, Polonia şi Letonia, fiind de aşteptat ca procedurile să se încheie înaintea vacanţei de vară.
Nu există un calendar al ratificării în Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda şi Slovacia. Totuşi, în niciuna din aceste ţări nu se anticipează dificultăţi, dar procesul va dura mai mult în Belgia, unde parlamentul federal şi cinci parlamente regionale sau ale comunităţilor trebuie să îşi dea acordul.
Probleme ar putea apărea în cazul Franţei, unde preşedintele Francois Hollande se teme că pactul fiscal va impune o austeritate permanentă statelor europene. În timpul campaniei electorale pentru prezidenţialele din Franţa, Hollande a încercat o renegociere a pactului, dar ulterior a spus că ar putea accepta un 'pact de creştere' care să fie negociat de liderii statelor membre la Consiliul European de la finalul lunii iunie.
O altă ţară în care procesul de ratificare ar putea dura este Germania, ţară în care va fi necesară modificarea constituţiei. Pentru aceasta va fi necesară o majoritate de două treimi din Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal). Problema este că social-democraţii şi Verzii germani condiţionează sprijinul lor de adoptarea unor măsuri concrete pentru încurajarea creşterii economice şi de un angajament ferm pentru implementarea taxei pe tranzacţiile financiare.