Protestatarii din Kiev au zdrobit cu ciocane statuia lui Lenin

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă în capitala ucraineană Kiev cerând demisia guvernului care a refuzat apropierea de Uniunea Europeană şi a preferat să se îndrepte spre ruşi.
Protestatarii din Kiev sparg statuia lui Lenin cu ciocane (VASILY MAXIMOV / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
08.12.2013

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă în capitala ucraineană Kiev cerând demisia guvernului, care a refuzat apropierea de Uniunea Europeană şi a preferat să se îndrepte spre ruşi.

Preşedintele Viktor Ianukovici a afirmat că a suspendat acordul cu UE datorită presiunilor făcute de Rusia. În semn de protest, ucrainienii au ieşit pe străzi pentru a se opune uniunii vamale cu ruşii.

Ei şi-au manifestat aversiunea faţă de comunism răsturnând statuia lui Lenin, un simbol al istoriei comune a Ucrainei cu Rusia. Când s-a lăsat întunericul, protestatarii au blocat clădirile guvernamentale importante cu maşini, baricade şi corturi.

Martorii au declarat pentru BBC că un grup de protestatari a răsturnat statuia liderului sovietic Lenin de pe Bulevardul Şevcenko, folosind bare de metal şi cabluri. Apoi au început să o zdrobească cu ciocane, lăsând bucăţi de statuie împrăştiate peste tot. Numai părţi ale picioarelor lui Lenin au rămas la bază. Un bărbat fluturând un steag ucrainean se afla în vârful piedestalului alături de ei, în timp ce oamenii strigau "Slavă Ucrainei".

Un parlamentar din opoziţie, Andrei Şevcenko, a scris pe Twitter: "La revedere, moştenire comunistă!"

Poliţia a declarat că investighează, dar nu ştie cine exact a răsturnat monumentul. Potrivit BBC, distrugerea statuii a sporit tensiunea de la Kiev.

Rusia comunistă condusă de Stalin a omorât 7 milioane de ucraineeni şi moldoveni în iarna dintre anii 1932/1933, condamnându-i la moarte prin înfometare. Rusia sovietică a confiscat recolta ţăranilor ucraineni şi moldoveni până la ultimul bob. Recolta a fost strânsă în silozuri păzite de trupele NKVD, iar apoi a fost vândută occidentalilor, în timp ce populaţia murea de foame. Perioada a fost marcată de acte de canibalism în regiune, iar zvonurile, care au trecut graniţa cu România, au întărit sentimentul anti-comunist interbelic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor