EXCLUSIV: Florian Mihalcea despre instituirea unui tribunal penal internaţional pentru crimele comunismului

Interviu cu preşedintele Societăţii Timişoara despre nevoia instituirii unui tribunal penal internaţional pentru crimele comunismului şi jocul dublu al clasei politice a României.
Gina Sturdza
21.12.2015

alte articole

Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, la Conferinţa prezentării Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, 19 decembrie 2015 (memoryandconscience.eu)
Gina Sturdza
21.12.2015

Societatea Timişoara a organizat pe 19 decembrie Conferinţa prezentării Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene, organizaţie la care a aderat la 17 noiembrie a.c. În cadrul evenimentului, la care au participat publicul larg şi mass-media, s-a discutat despre proiectul omonim al Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene în vederea realizării justiţiei internaţionale pentru cele mai grave crime ale comunismului pentru care făptuitorii sunt încă în viaţă şi nu au fost niciodată deferiţi justiţiei.

Epoch Times a avut plăcerea să-l intervieveze în exclusivitate pe Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, unul dintre iniţiatorii "Proclamaţiei de la Timişoara".

Epoch Times: Societatea Timişoara a aderat la Platforma Memoriei şi Conştiinţei Europene pe 17 noiembrie 2015, iar, o lună mai târziu aţi organizat desfăşurarea Conferinţa "Justiţie 2.0".

Florian Mihalcea: Idea a fost o prezentare a Platformei Memoriei şi Conştiinţei Europene care a venit la Timişoara pentru ca şi membrii Societăţii Timişoara, dar şi publicul larg din Timişoara, să înţeleagă exact despre ce este vorba, mai ales acum, la comemorarea Revoluţiei din România. Tema principală a fost prezentarea eforturilor care se fac de către noi toţi, adică de Platformă, pentru instituirea unui tribunal penal internaţional pentru crimele comunismului.

Epoch Times: Care ar fi încadrarea juridică a crimelor din perioada comunistă?

Florian Mihalcea: Ce s-a întâmplat în perioada comunistă au fost, evident, crime împotriva umanităţii, asta ar fi încadrarea juridică, crime care sunt imprescriptibile, şi care pot fi în continuare judecate şi analizate în conformitate cu legile în vigoare.

Epoch Times: Potrivit unor analize, 90% din oamenii bogaţi ai României sunt foşti securişti şi cumva eşecul judecării crimelor li s-ar datora.

Florian Mihalcea: Da, discutând cu conducerea platformei, ai căror membri sunt din alte ţări foste comuniste, peste tot în Europa s-a întâmplat acest lucru, de fapt. Este foarte greu să judeci crimele comunismului când ai de exemplu judecători care provin din vechiul sistem, şi care au judecat la comanda Partidului Comunist din ţările respective. Aşa s-a întâmplat şi în România, ba chiar mai mult, nu doar sistemul juridic nu a fost reformat, nu a fost reformată nici clasa politică, şi, un top al celor mai bogaţi 100 de oameni din România făcut de Ambasada Statelor Unite în anii 90 arăta că 90% dintre aceştia aveau legături cu reţelele securităţii sau erau foşti ofiţeri de securitate.

Este foarte greu să reuşeşti să te împaci cu trecutul printr-o analiză obiectivă a regimului comunist dar lucrul acesta s-a întâmplat în primii ani după revoluţiile din Europa de Est în mai multe ţări. La noi au trecut 26 de ani şi în continuare nu s-a schimbat mare lucru în sensul că de exemplu Parchetul a clasat dosarul Revoluţiei chiar în urmă cu câteva luni.

Ne bazăm în special pe o viitoare posibilă justiţie europeană care să rezolve ceea ce justiţia din România nu a făcut

Epoch Times: Mi-aţi anticipat următoarea întrebare – cum a primit Societatea Timişoara vestea? Prin acest gest, judecarea vinovaţilor şi cel mai important articol al "Proclamaţiei de la Timişoara", celebrul "Punct 8", transformat mai târziu în Legea Lustraţiei, devin un vis din ce în ce mai îndepărtat.

Florian Mihalcea: În ceea ce priveşte Legea Lustraţiei a fost de două ori votată în Parlament dar până la urmă a fost declarată neconstituţională tocmai din cauza faptului că politicienii au introdus ei în Legea Lustraţiei, pe care noi am făcut-o, nişte paragrafe care erau neconstituţionale tocmai pentru ca ei în mod public să voteze pentru lege şi să arate că nu au nimic împotriva acestei legi şi să arate că până la urmă nu au nimic împotrivă susţinerii, doar, ca până la urmă legea să fie votată neconstituţională. Este un joc dublu pe care clasa politică l-a făcut şi, repet, o clasă politică în componenţa căreia se află aceeaşi activişti sau relaţiile şi membrii structurilor pe care ei le-au realizat în anii 90.

Epoch Times: Iniţiativa este menită să analizeze trecutul totalitar. Cum vedeţi acest lucru realizabil în România?

Florian Mihalcea: Ne bazăm în special pe o viitoare posibilă justiţie europeană care să rezolve ceea ce justiţia din România nu a făcut, de aceea un tribunal penal internaţional ar putea să facă ceea ce iată, după 26 de ani, Justiţia română nu a reuşit să facă.

Epoch Times: Ce mesaj aţi transmite victimelor Revoluţiei de la Timişoara la 26 de ani?

Florian Mihalcea: Mesajul este că timpul nu rezolvă de la sine problemele şi noi suntem cei care trebuie să facem tot ce putem pentru a aduce adevărul pe care ei şi-l doresc. Cred că atâta vreme cât vorbim despre crime împotriva umanităţii, ele, mai devreme sau mai târziu vor fi rezolvate şi se va ajunge în justiţie în România sau la nivel european sau internaţional cu aceste crime. Noi vorbim în special de crimele împotriva umanităţii care au fost făcute pe teritoriul Europei, pentru că sunt instituţiile europene care fac aceste demersuri, dar, este evident că comunismul nu a fost doar în spaţiul european, este însă cu mult mai greu să acţionezi în afara spaţiului Uniunii Europene de vreme ce un Tribunal Penal Internaţional după modelul fostei Iugoslavie sau după modelul din Rwanda se poate face numai cu acordul, şi la iniţiativa, Consiliului de Securitate al ONU.

[Nota redacţiei: Rusia şi China, membre permanente în Consiliul de Securitate, îşi pot (şi o fac) exercita dreptul de veto pentru a se opune oricăror iniţiative care să aducă Justiţie în cazul comunismului]

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor