Excluderea lui Silvio Berlusconi din Senat, în atenţia presei italiene
alte articole
Excluderea lui Silvio Berlusconi din Senatul de la Roma, după 20 de ani de viaţă parlamentară, în urma condamnării sale definitive la un an de închisoare, pentru fraudă fiscală în dosarul Mediaset, se află joi în atenţia presei din Italia.
'Berlusconi nu mai este senator', titrează La Repubblica de la Roma, care subliniază faptul că, miercuri seară, 200 de senatori, din cei 321, au votat împotriva lui Berlusconi, care a fost demis din funcţia de membru al parlamentului.
'Este o zi amară pentru mine şi o zi de doliu în Italia. Magistratura comunistă a ajutat forţele de stânga să preia puterea', declarase fostul premier italian, cu câteva minute înainte de excluderea sa din Senat, vorbind în faţa susţinătorilor săi, adunaţi în număr de peste 10.000 în incinta Palatului Grazioli, reşedinţa romană a lui Il Cavaliere (77 de ani). 'Este o zi de doliu pentru lege, pentru drept, pentru democraţie', a mai spus Berlusconi, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.
'Niciun lider politic din lume nu a fost supus, niciodată, persecuţiilor pe care le-am trăit eu', a adăugat Silvio Berlusconi, care a precizat că se simte ca şi cum ar fi 'în faţa unui pluton de execuţie', după 'o lovitură de stat', notează La Repubblica.
'Berlusconi este în afara parlamentului, Forza Italia este în doliu', titrează Corriere della Sera din Milano, care subliniază faptul că fostul premier a declarat că 'şi în afara parlamentului' va continua 'să lupte pentru libertate şi democraţie'.
'Nu mă voi retrage la mănăstire, suntem aici, aici vom rămâne şi vom reuşi să schimbăm Italia', a mai spus Berlusconi, care părăseşte viaţa parlamentară după 7.166 de zile. Silvio Berlusconi a fost ales pentru prima dată în parlamentul de la Roma, în funcţia de deputat, la data de 15 aprilie 1994, precizează principalul cotidian milanez.
'Expulzarea condamnatului', titrează publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care semnalează că, după excluderea lui Berlusconi din Senat, fiica sa cea mai mare, Marina, prezentată în Italia ca posibilă succesoare a tatălui său în fruntea dreptei italiene, a difuzat un comunicat în care a scris că tatăl ei 'îşi pierde funcţia de senator, dar nu şi pe aceea de lider politic', estimând că 'democraţia italiană trebuie să se ruşineze pentru modul în care a fost tratat Silvio Berlusconi'. Iar Barbara Berlusconi a declarat că expulzarea tatălui ei din Senat 'este o violentă operaţiune politică'.
În cursul votului din camera superioară a parlamentului de la Roma, toate senatoarele din partidul Forza Italia erau îmbrăcate în negru, în semn de doliu pentru 'moartea democraţiei' în Italia. În negru s-a îmbrăcat miercuri şi tânăra logodnică a lui Il Cavaliere, Francesca Pascale, în vârstă de 28 de ani, care era prezentă la manifestaţia de protest organizată de susţinătorii fostului premier şi care i-a sărutat mâna lui Berlusconi, după discursul ţinut de acesta în faţa reşedinţei sale romane. Francesca Pascale a declarat: 'Fac apel la Papa Francisc, pe care îl rog să mă primească la Vatican, pentru a-i putea povesti despre tragedia lui Silvio', anunţă cotidianul menţionat.
După votul din Senat, Il Cavaliere a părăsit capitala şi s-a retras în vila sa de la Arcore (lângă Milano), pentru a stabili 'viitoarea strategie politică a partidului Forza Italia', mai scrie Il Fatto Quotidiano.
'Berlusconi a fost dat afară din parlament, după 20 de ani', titrează La Stampa din Torino, care relevă faptul că primele consecinţe ale votului de miercuri sunt pierderea imunităţii parlamentare pentru Berlusconi şi imposibilitatea acestuia de a mai candida la alegerile legislative, timp de şase ani, în virtutea legii italiene anti-corupţie, legea Severino (din 2012), care prevede excluderea din viaţa politică a parlamentarilor condamnaţi la peste doi ani de închisoare (Berlusconi fusese condamnat de Curtea de Casaţie de la Roma, la 1 august, la patru ani de închisoare, dintre care trei amnistiaţi).
Chiar dacă pentru Berlusconi este, deocamdată, 'Game Over', eliminarea sa din Senat nu va avea, probabil, consecinţe imediate asupra guvernului de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), care va putea conta pe fidelitatea celor cinci miniştri de dreapta şi pe sprijinul a circa 50 de parlamentari care au părăsit partidul lui Berlusconi şi au format grupul parlamentar Noul Centru-Dreapta (NCD), condus de fostul 'delfin' al lui Il Cavaliere, Angelino Alfano, vicepremier şi ministru de interne, notează principalul cotidian torinez.
'Sfârşitul libertăţii, End of Freedom, Fin de la liberte, Fin de la libertad!', titrează cotidianul de dreapta Il Giornale din Milano (proprietate a familiei Berlusconi), care este de părere că, pe plan politic, după excluderea lui Silvio Berlusconi din parlament, 'aproape nimic nu se va schimba', deoarece Berlusconi va rămâne în fruntea partidului său de dreapta, Forza Italia, creat în 1994 şi refondat la jumătatea lunii noiembrie, care, în caz de alegeri anticipate, ar putea obţine, împreună cu aliaţii săi de dreapta, între 34,5% şi 37% din voturi, faţă de circa 31-33% la care ar reuşi să ajungă coaliţia de centru-stânga, potrivit ultimelor sondaje difuzate în Italia.