UE doreşte 'relansarea' dialogului strategic cu Moscova

(FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Rusia şi Uniunea Europeană ar trebui să-şi 'reîmprospăteze' relaţiile şi să procedeze la instituirea unui spaţiu comun, de la Lisabona la Vladivostok, a declarat reprezentantul Uniunii Europene la Moscova, Vygaudas Usackas, citat joi de cotidianul economic Kommersant, preluat de agenţia de presă Ria Novosti.

'Vrem să stimulăm dialogul nostru strategic cu Rusia. După (summitul de la) Vilnius, vom avea nevoie de +reîmprospătarea+ relaţiilor noastre bilaterale. Din păcate, în opinia mea, relaţiile dintre Rusia şi UE traversează o perioadă dificilă', a estimat responsabilul european, într-un interviu acordat ziarului rus. Această stare de lucruri nu reflectă profunzimea, anvergura şi potenţialul dialogului între UE şi Rusia, a mai spus şeful misiunii UE la Moscova.

'În loc de a face schimb de reproşuri, ar trebui să acordăm mai multă atenţie perspectivelor noastre de cooperare. În cele din urmă, noi ar trebui să procedăm la punerea în aplicare a spaţiului comun european, de la Lisabona la Vladivostok, despre care vorbim atât de mult', a adăugat Usackas.

Sper foarte mult că în perioada de după summitul de la Vilnius vom conştientiza că, în timp ce ne concentrăm pe ceea ce ne desparte, pierdem din vedere ceea ce ne uneşte şi este mult mai important, a subliniat oficialul european, menţionând că UE este setată pe construirea unei Europe fără linii de demarcaţie, în baza respectului faţă de suveranitatea şi independenţa statelor.

Joi şi vineri, 28-29 noiembrie, capitala lituaniană Vilnius găzduieşte summitul Parteneriatului Estic, la care UE va parafa acordurile de asociere cu Georgia şi Republica Moldova. Un acord similar trebuia să fie semnat cu Ucraina, dar aceasta din urmă şi-a suspendat, în ultimul moment, pregătirile în vederea semnării acordului, motivând prin necesitatea promovării relaţiilor sale economice cu Rusia şi alte state din CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Moscova şi Bruxellesul s-au acuzat reciproc de faptul că exercită presiuni asupra guvernului ucrainean, notează Ria Novosti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe