Ex-deputatul român Cristian Rizea, învinuit de Procuratura de la Chişinău de dobândirea cetăţeniei R.Moldova prin fals în declaraţii

Cristian Rizea (Stoica Ionel / Facebook)
Maria Maevschi
31.03.2021

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de la Chişinău a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a unui cetăţean român, care a primit cetăţenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaştere a cetăţeniei, în anul 2017. Potrivit informaţiilor apărute în presă, este vorba despre fostul deputat român Cristian Rizea.

În cadrul acestei proceduri, în formularul completat, acesta a indicat date care nu corespund adevărului, au precizat oamenii legii. Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicţia de acordare a cetăţeniei Republicii Moldova.

Totuşi, la acel moment, învinuitul cunoştea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autorităţile judiciare române şi că avea statut de inculpat pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, fapt care nu i-ar fi permis obţinerea cetăţeniei.

Prin urmare, procurorii de la Chişinău au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru „declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe.”

Totodată, au ţinut să menţioneze oamenii legii, persoana nu-şi recunoaşte vina pentru cele imputate. Potrivit legii, infracţiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în valoare de până la 47.500 MDL sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Amintim că anterior, în toamna anului 2020, judecătorii de la Chişinău au emis mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea, politician fugit în Republica Moldova după ce a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor