Fugarul Rizea, lăsat fără cetăţenie moldovenească de Dodon: E abuz la presiunea banilor negri

Rizea la Chisinau
Rizea la Chisinau

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, politician dat în urmărire internaţională de autorităţile române şi refugiat în R. Moldova, a anunţat marţi dimineaţă, pe Facebook, că i-a fost retrasă cetăţenia moldovenească. Rizea susţine că asta s-ar datora dezvăluirilor pe care le-a făcut în ultima vreme în spaţiul public despre anumite personaje de pe scena politică românească.

„Dragi Români infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusă de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc pentru a îmi retrage în mod abuziv cetăţenia Republicii Moldova ! Mă voi lupta în instanţă aici la Chişinău şi sper cu ajutorul vostru şi al lui Dumnezeu să pot reuşi ! Adevărul Învinge Întotdeauna !”, a scris Rizea, pe platforma de socializare.

Într-o intervenţie telefonică avută la Realitatea PLUS imediat după anunţul privind retragerea cetăţeniei, fostul deputat PSD se lamenta spunând că "cetăţenia nu este un bilet de tramvai" pe care îl poţi rupe.

"Această cetăţenie a fost dobândită total legal. Am dobândit-o prin recunoaştere. Mama mamei mele a trăit aici. (...) Nu este o rudă îndepărtată, este cea care m-a crescut", susţine Rizea.

Fostul parlamentar român a adăugat că va continua să vorbească despre "infractorii din România" şi declară că nu îi este teamă.

"Am spus-o chiar pe contul meu de Facebook de ce a luat această decizie: pentru că infractorii din România, pe care îi devoalam zi de zi, care apar la Realitatea PLUS, au plătit milioane de euro mafiei politice patronate de Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc care vor să secătuiască Republica Moldova, aşa cum au făcut-o până acum. Avocaţii mei deja completează şi fac sesizări către Curtea Constituţională (...) E un fapt abuziv de a retrage cetăţenie fără niciun motiv, la presiunea banilor negri. Mă voi bate în instanţă, nu mi-e frică!”, adaugă fugarul.

Potrivit lui Rizea, Vladimir Plahotniuc ar fi „cel care i-a dat bani lui Ponta”.

"De aceea era prezent (Ponta - n.r.) la toate întâlnirile din Chişinău chiar şi atunci când nu mai era prim-ministru. Acest om (Vladimir Plathoniuc - n.r.) a devalizat ultimii zece ani în Republica Moldova. [...]Cred că orice om de bună credinţă, care priveşte şi are o experienţă de viaţă, îşi dă seama că odată cu aceste dezvăluiri infractorii nu au rezistat şi vor să îmi închidă gura. Ponta, Ghiţă, Radu Budeanu, Alin Niculae - îi ştiţi foarte bine. Românii au început să îi cunoască foarte bine. De mâine vor începe o serie de dezvăluiri uimitoare pe pagina mea de Facebook, dar şi pe canalul de Youtube pe care l-am lansat ieri.

Igor Dodon este sub papucul lui Plahotniuc. Este un om şantajabil. (Plahotniuc - n.r.) Îi controlează pe toţi mai puţin pe Maia Sandu. Ăsta e rezultatul: oameni care pot fi controlaţi uşor. Cred ei că vor reuşi să îmi închidă gura mie şi Realitatea PLUS. [...] Voi face apel la toate instituţiile internaţionale. Nu vreau decât să fie respectată legea. În momentul ăsta înseamnă că un preşedinte de ţară retrage cetăţenia – există un precedent. [...] Nu se poate face ca în cazul preşedintelui Băsescu căruia i-a fost acordată cetăţenia (moldovenească - n.r.) prin decret şi tot aşa i-a fost şi retrasă. [...] Aştept să fiu convocat la tribunal pentru a-mi susţine cauza", a mai precizat fostul deputat PSD.

Reamintim că fostul deputat a fost trimis în judecată de DNA, în martie 2016, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Rizea a fost condamnat la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani şi a fugit din ţară, refugiindu-se în Republica Moldova, unde avea cetăţenie.

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi Primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro, primită de deputatul Rizea Cristian ca obiect al traficului de influenţă, au fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv. În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici", au precizat procurorii DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne