Ministerul Justiţiei a cerut extrădarea lui Rizea

Cristian Rizea
Cristian Rizea (Facebook)

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, autorităţilor din Republica Moldova o nouă cerere prin care solicită extrădarea fostului deputat Cristian Rizea, acesta fiind condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Cererea a fost transmisă în condiţiile în care i s-a retras cetăţenia moldovenească lui Rizea şi a fost reţinut în R. Moldova.

Referitor la procedura de extrădare a cetăţeanului român Cristian Rizea, Ministerul Justiţiei comunică următoarele:

La data de 25.04.2019, Ministerul Justiţiei din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a numitului Cristian Rizea, cetăţean român, în vederea executării în România a unei pedepse de 4 ani şi 8 luni, aplicată prin sentinţa penală nr.680/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, definitivă prin decizia penală nr. 62/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători. Această cerere a fost trimisă, la data de 03.05.2019, Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova.

La data de 07.06.2019, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiţiei din România, o adresă, prin care a informat că nu poate fi iniţiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (şi) cetăţean al Republicii Moldova.

Astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiţiei din România, prin care informează că, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetăţenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea.

În consecinţă, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiţiei din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum şi cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenţia Europeană de extrădare din 1957), a întocmit şi transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetăţeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani şi 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cererea este însoţită de documentele prevăzute de instrumentul juridic internaţional aplicabil menţionat. Termenele şi modalitatea de soluţionare a cererii sunt supuse legislaţiei statului solicitat, în speţă, legislaţia Republicii Moldova.", transmite Ministerul Justiţiei.

Reamintim că Rizea a fost condamnat în martie 2019 la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor, relatează Agerpres.

Rizea a fost acuzat că a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colţea suma de 300.000 de euro, sub forma a două contracte de împrumut fictive. În schimbul banilor pretinşi - promisiune îndeplinită ulterior - a afirmat că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) şi la Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care mituitorul le avea la nivelul celor două autorităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne