Căderi de la ferestre, mâncare otrăvită, autostrangulare fizic imposibilă, cadavre descoperite cu traumatisme craniene sau găuri de glonţ - acestea sunt doar câteva dintre modalităţile prin care adversarii politici ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi-au găsit moartea nefirească în ultimii ani, potrivit unui material Yahoo News.
Cel mai recent exemplu al acestei tendinţe a venit miercuri, când reţeaua oficială rusă de presă TASS a relatat că Evgheni Prigojin, liderul grupului privat de mercenari Wagner Group, se afla într-un avion care s-a prăbuşit.
Un magnat al serviciilor de catering poreclit "bucătarul lui Putin", oligarhul rus s-a întors împotriva patronului său la începutul acestei veri, când - după ce a criticat strategia Rusiei în invazia sa în Ucraina, unde servesc soldaţii Wagner - şi-a îndrumat trupele să mărşăluiască spre Moscova. Putin a declarat că rebeliunea a fost "un cuţit în spatele ţării noastre" şi a jurat răzbunare, iar Prigojin a dat înapoi, retrăgându-se în Bielorusia, aliatul vecin. Presa rusă a mai relatat miercuri ca un general legat de Prigojin a fost demis din funcţia de comandant al forţelor aeriene ale ţării.
Avionul transporta trei membri ai echipajului şi şapte pasageri de la Moscova la Sankt-Petersburg când s-a prăbuşit la aproximativ 200 de kilometri nord de capitală.
Putin are un lung istoric de a face exemple mortale din criticii săi. Dacă Prigojin este mort, "nimeni nu ar trebui să fie surprins", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Adrienne Watson, pentru Insider.
Unii dintre duşmanii lui Putin au supravieţuit unor aparente tentative de asasinat. Cel mai proeminent lider al opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, a fost otrăvit în Siberia în 2020 cu ceea ce experţii occidentali au stabilit că a fost agentul neurotoxic militar Novichok. El a supravieţuit, dar este acum încarcerat. Iar Serghei Skripal, un fost agent dublu rus care locuieşte în Anglia, a fost otrăvit în mod infam cu o armă neurotoxică de grad militar în 2018. Guvernul britanic a declarat că este "foarte probabil" ca guvernul rus să fie responsabil.
Iată câteva alte exemple, dintre cele mai proeminente, de ruşi care au avut aparent aceeaşi soartă ca a lui Prigojin.
Pavel Antov
Adversarii lui Putin au dezvoltat obiceiul ciudat de a cădea de la ferestre. În decembrie anul trecut, Pavel Antov, un om de afaceri şi politician rus, a căzut de la fereastra unui hotel din Rayagada, India, după ce a criticat războiul cu Ucraina pe WhatsApp, a relatat BBC.
Ravil Maganov
Tot anul trecut, preşedintele Lukoil, Ravil Maganov, care criticase invazia Ucrainei, a murit căzând de la fereastra unui spital din Moscova. Într-o declaraţie oficială a Lukoil, Maganov a murit în septembrie 2022 "în urma unei boli grave", care nu a fost numită.
Denis Voronenkov
Fost parlamentar rus şi un critic deschis al lui Putin, Denis Voronenkov a fugit în Ucraina, unde a fost ucis prin împuşcare la Kiev în 2017. Preşedintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko, a calificat uciderea sa drept un "act de terorism de stat" din partea Rusiei, ceea ce Kremlinul a negat.
Mihail Lesin
În 2015, Mihail Lesin, fost ministru de presă al Kremlinului, a fost găsit mort din cauza unui "traumatism cranian cu un obiect contondent" într-o cameră de hotel din Washington, D.C.. Lesin era investigat de FBI pentru o potenţială spălare de bani, iar experţii au speculat că a fost ucis pentru că ar fi făcut o înţelegere cu biroul care ar fi dezvăluit corupţia în rândul elitei ruse, potrivit Daily Beast.
Boris Nemţov
Un reformator politic care a condus proteste masive faţă de rezultatele alegerilor parlamentare din 2011, pentru care a fost arestat de mai multe ori, Boris Nemţov a fost împuşcat mortal în apropierea Kremlinului în 2015. Putin a declarat că va prelua "personal controlul" anchetei, dar ucigaşul nu a fost găsit niciodată.
Natalia Estemirova
În 2009, Natalia Estemirova, o activistă pentru drepturile omului care investiga evoluţia brutală a războiului purtat de Rusia în republica separatistă Cecenia, a fost răpită din faţa casei sale şi împuşcată în pădure. În 2021, cea mai înaltă instanţă europeană pentru drepturile omului a hotărât că autorităţile ruse nu au efectuat o anchetă eficientă în legătură cu această crimă.
Alexander Litvinenko
Fostul agent al serviciilor secrete ruse Alexander Litvinenko a murit în 2006, la aproximativ trei săptămâni după ce a băut ceai otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar şi puternic, în timpul unei întâlniri cu doi spioni ruşi într-un hotel din Londra. Înainte de a fugi din Rusia în Regatul Unit, Litvinenko îl acuzase pe Putin de corupţie.
Anna Politkovskaia
Jurnalista rusă care l-a acuzat pe Putin de crearea unui stat poliţienesc, Anna Politkovskaia a fost ucisă în 2006 în faţa apartamentului său. Atunci când cinci bărbaţi au fost condamnaţi pentru uciderea ei, judecătorul a constatat că a fost vorba de o crimă pe bază de contract în valoare de 150.000 USD, plătită de "o persoană necunoscută".
Viktor Iuşcenko
Liderul opoziţiei ucrainene Viktor Iuşcenko a fost otrăvit cu dioxină în timpul campaniei prezidenţiale ucrainene din 2004, în care a candidat din partea pro-occidentală împotriva premierului pro-rus Viktor Ianukovici. Faţa şi corpul său au fost desfigurate, iar ca urmare a suferit zeci de operaţii.
Serghei Iuşenkov
Membrul Parlamentului rus Serghei Iuşenkov tocmai îşi înregistrase mişcarea Rusia Liberală ca partid politic când a fost împuşcat mortal în faţa casei sale din Moscova, în 2003. Iuşenkov, care era activ în organizaţiile pentru drepturile omului, se pare că strângea dovezi pentru a demonstra că guvernul lui Putin se află în spatele atentatului mortal cu bombă din 1999 asupra unei clădiri de apartamente.