Eveniment inedit la Braşov: "Este vorba, în primul rând despre iubire. Dar şi despre determinare şi curaj"

Brasovul a gazduit, marti, cea de a XI-a editie a Cercul de Donatori. Deschis pe sunete de vioara, pe o muzica menita sa insenineze suflete si sa indemne spre frumos, evenimentul a fost inca un indemn la empatie si generozitate.
Organizat de Fundaţia Comunitară Braşov, evenimentul este unul de strângere de fonduri în cadrul căruia participanţii au şansa de a dona inteligent, adică află povestea pentru care li se cere sprijinul direct de la beneficiari, înţeleg impactul donaţiei lor şi urmăresc evoluţia proiectului fiind ţinuţi la curent ulterior prin newsletterul donatorului. În Braşov, au fost organizate in ultimii ani 10 ediţii de Cercuri de Donatori, în cadrul cărora peste 810 de donatori au susţinut 27 de proiecte locale cu fonduri în valoare de 315.492 de lei.
"De fiecare data rezultatul este dincolo de cifrele pentru care se reunesc cele trei proeicte pe care le prezentam. Este vorba, in primul rand despre iubire. Dar si despre determinare, curaj, despre increderea ca fiecare dintre noi suntem forta care poate aduce schimbarea in bine in lume." a explicat, in debutul evenimentului, Alina Moldovan, una dintre ambasadoarele Cercului de Donatori.
Cele trei proiecte, alese de un juriu format din sapte persoane, au fost prezentate, unul dupa altul, invitatilor prezenti in sala.
Primul proeict a fost prezentat de Asociatia pentru servicii comunitare SCUT si se intitutuleaza "Umbra vie". Proiectul este dedicat conştientizării şi educaţiei pe tema sanatatii mintale în rândul copiilor şi tinerilor din licee şi şcoli brasovene şi intervenţiei specializate în domeniul sănătăţii mintale pentru persoanele diagnosticate cu boli cronice de sănătate mintală.
Titlul proiectului este inspirat din ceea ce a spus un beneficiar al asociaţiei diagnosticat cu schizofrenie: ”Mă simt ca o umbră vie! Nu mă vede, aude şi ajută nimeni. În curând, voi deveni doar o umbră, şi ...atât!” Din aceste considerente, autorii proiectului si-au propus să faca, evident si cu ajutorul donatorilor, cât de mult se poate pentru comunitatea tinerilor elevi şi pentru persoanele care au o suferinţă invizibilă. Mai multe informatii despre proiect pot fi accesate aici.
Bugetul de donaţii strâns în cadrul evenimentului a fost de 17.000 lei la care se adaugă o donaţoe in-lind de 5000 lei pentru materialele de construcţii necesare.
Cel de al doilea proiect a fost prezentat de asociatia Grow and Know si se numeste Psiholog in scoala de la Sat, Budila.
În Şcoala Gimnazială Budila nu există psiholog, situaţie pe care o întâlnim în majoritatea satelor din România, deşi familiile din comunitate se confruntă cu foarte mari probleme: sărăcie, dependenţe, familii monoparentale, sprijin insuficient sau inexistent din partea statului.
Asociatia Grow and Know a implementat deja acest proiect într-o comunitate similară, Slon, judetul Prahova, cu rezultate minunate în randul beneficiarilor. Schimbări evidente în comportament, în gândurile şi acţiunile copiilor, reducerea bullying-ului în clasă, reducerea conflictelor, integrarea mai uşoară în colectivul clasei, dar şi gestionarea mai bună a situaţiilor zilnice de către profesori, sunt doar unele dintre rezultatele pe care reprezentantii asociatiei le-au observat în scoala din Slon. Convinsi de utilitatea proectului lor si de faptul ca elevii din Budila ar beneficia cu adevarat de el, cei de la Grow and Know au cerut sprijinul comunitatii de donatori. Mai multe informatii despre proiect, aici.
Bugetul de donaţii strâns în cadrul evenimentului a fost de 20.500 lei.
Al treilea proiect se numeste Pasi spre Independenta, si a fost propus de Grupul de Initiativa al Nevazatorilor.
Prin acest proiect, un grup de iniţiativă format din 3 nevăzători , Adriana , Costi şi Irina, isi propune să contribuie la creşterea gradului de independenţă a unui grup de 7 nevăzători din judeţul Braşov.
Telefoanele accesibilizate le sunt de un real folos nevăzătorilor în viaţa de zi cu zi. Folosind un cititor de ecran, prin diversitatea aplicaţiilor speciale, aceştia pot citi documente, etichete, cursuri, cărţi, pot detecta culori, bancnote sau primesc descrieri ale fotografiilor pe care aceştia nu le văd, pot identifica diferite obiecte, iar prin aplicaţiile clasice pot folosi hărţi, pot fi ghidaţi să se deplaseze în locaţiile dorite, să folosească mijloacele de transport în comun, să apeleze la serviciile de taximetrie în mod independent, fără a mai avea nevoie de însoţitor. De asemenea prin aplicaţiile de socializare pot comunica, transmite şi primi documente, pot avea acces la informare şi la educaţie, pot face cumpărături online, tranzacţii bancare, plata facturilor şi chiar şi plăţi cu telefonul mobil.
Bugetul de donaţii strâns în cadrul evenimentului a fost de 22.550 lei.
Persoanele care îşi doresc să doneze pentru unul din aceste proiecte sau chiar pentru toate trei pot sa o facă accesând pagina Fundaţiei Comunitare Brasov. https://cerculdedonatori.fundatiacomunitarabrasov.ro/proiecte
Vă invităm să urmăriţi integral evenimentul desfăşurat ieri aici.
Vă invităm să urmăriţi integral evenimentul desfăşurat ieri aici.