O imigrantă româncă dă o lecţie de demnitate unui europarlamentar UKIP (video)

Tânăra care a interpelat-o pe europarlamentarul UKIP Margot Parker.
Tânăra care a interpelat-o pe europarlamentarul UKIP Margot Parker. (Captură youtube)

Material video pe pagina originala Epoch Times

O tânără româncă a stârnit aplauzele publicului când, la un eveniment susţinut la Oxford Union, a ridicat problema denigrării imigranţilor români, adresând europarlamentarului UKIP Margot Parker o interpelare legată de consecinţele pe care politica partidului naţionalist britanic le-a adus în viaţa românilor din Marea Britanie.

"Sunt româncă, mă aflu aici de patru ani, am o diplomă de la o universitate britanică, îmi plătesc taxele şi n-am trăit o zi din beneficii sociale. Dar de fiecare dată când am aplicat pentru o slujbă am simţit că trebuie să mă dezbar de naţionalitatea mea din cauza stigmatizării şi a atitudinii de blamare împotriva imigranţilor români. Acum, întrebarea mea este, dna Parker, când va înceta UKIP să aducă în lumina reflectoarelor numai cazuri extreme de imigraţie, nereprezentative, doar pentru a susţine o politică de partid şi pentru a instaura un climat de frică" i s-a adresat românca europarlamentarului britanic, potrivit aljazeera.com, citată de B1 TV.

Primită cu aplauze de cei prezenţi la evenimentul care a beneficiat şi de participarea fostului vicepreşedinte pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale al Comisiei Europene, Viviane Reding, interpelarea româncei a luat-o prin surprindere pe Margot Parker, eruparlamentarul UKIP, care a venit cu explicaţii atât de neconvingătoare, încât a stârnit râsul celor prezenţi în sală.

Interpelarea româncei începe la minutul 40.26.

Redăm dialogul între moderator şi europarlamentarul britanic:

"Margot Parker: În primul rând, lăsaţi-mă să explic... cred că am suferit destul de mult din cauza raportărilor eronate ale presei.

Moderator: UKIP a vorbit mult despre români, acesta nu e un lucru inventat de presă.

Margot Parker: Nu doar despre români, ci şi despre bulgari.... de fapt vorbim despre un principiu (...)

Moderator: Dar v-aţi referit în particular la români, la rata ridicată a infracţionalităţii.

Moderator: Nu a spus Nigel Farage (preşedintele UKIP - n.r) că ar trebui să fim îngrijoraţi dacă un grup de români se mută alături?

Margot Parker: Ei bine....

Moderator: Nu e ăsta rasism?

Margot Parker: Nu, nu, nu este.

(audienţa izbucneşte în râs)

Nu, nu, nu... Lasă-mă să termin. Fie că vorbim de români sau orice altă naţionalitate, trebuie să ne asigurăm că ţara gazdă poate face faţă numărului de imigranţi. Nu este bine pentru români să fie abuzaţi, momiţi cu salarii mici şi după o perioadă să nu rămână cu o slujbă.

Moderator: Te-ar îngrijora dacă o familie de români s-ar muta alături?

Margot Parker: Desigur că nu!"

Amintim că în anul 2013, an premergător ridicării restricţiilor pe piaţa muncii (şi mai ales premergător alegerilor europarlamentare din mai 2014), spiritele din Mare Britanie au fost puternic aţâţate cu spectrul şomajului şi sărăciei pe care urmau să le prăvălească peste bătrâna Anglie vălurile de imigranţi români şi bulgari. Ostilitatea britanicilor la adresa românilor ce ar fi urmat să năvălească în hoarde în Marea Britanie, pentru a fura, cerşi şi a profita de asigurările sociale a fost generată în special de UKIP.

Începutul lui 2014 nu a adus hoardele de imigranţi români pe care le prevedeau isteric tabloidele britanice, în schimb UKIP a intrat în Parlamentul European.