Europarlamentarul german Bernard Stefan Eck a discutat cu Ludovic Orban problema câinilor maidanezi
alte articole
Europarlamentarul german Bernard Stefan Eck a purtat marţi o discuţie cu liderul liberal, Ludovic Orban, pe tema legislaţiei privind gestionarea câinilor fără stăpâni. Venit în calitate de reprezentat al Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals, Eck a prezentat poziţia a peste 100 de eurodeputaţi.
Stefan Eck se autocaracterizează drept un prieten al României şi este cunoscut pentru implicarea sa în domeniul protecţiei animalelor, vizitele sale în ţara noastră vizând, în special, problema câinilor maidanezi, care, odată cu moartea lui Ionuţ Anghel, au devenit ţinta unei adevărate campanii de eradicare.
Reamintim că, în toamna lui 2013, sub imperiul emoţiilor generate de moartea băieţelului de 4 ani, Parlamentul a votat o lege care permite eutanasierea câinilor vagabonzi. În timp ce autorităţile pretind că ridicarea câinilor de pe străzi şi uciderea lor după o scurtă perioada de "găzduire" în adăposturi se face pentru siguranţa cetăţenilor, activiştii pentru drepturile animalelor susţin că maidanezii au fost tranformaţi într-o afacere cu multe zero-uri iar hingherii îşi depăşesc de multe ori atribuţiile, ridicând adesea inclusiv câini paşnici şi cu stăpân. Mai mult, câinii sunt înfometaţi şi chinuiţi îngrozitor în adăposturi, au documentat ONG-urile.
În acest context, Eck i-a reaminti lui Orban că tratamentul crud de care au parte câinii vagabonzi în România a îngrozit Europa şi a abordat problema legii ce a fost adoptată prea repede după moartea lui Ionuţ. Europarlamentarul german a atras atenţia că acest act normativ a fost votat emoţional şi a dus la adevărate masacre împotriva maidanezilor în condiţii în care copilul mort în toamna lui 2013 nu a fost ucis de maidanezi, ci de câini care păzeau un teren în administrarea unei societăţi.
Ilustrativ pentru efectele negative antrenate de această lege este "cazul Bursuc", căţelul paralitic îngrijit de un om al străzii şi ucis de hingherii care, pentru a-l captura, au coborât în canalul unde patrupedul locuia împreună cu stăpânul. Deşi animalul nu prezenta niciun pericol social, fiind plimbat cu ajutorul unui cărucior pentru câini handicapaţi confecţionat chiar de stăpânul său, a fost ucis de veterinar la scurt timp după "capturare", sub umbrela legii Ionuţ.
Liderul liberal a admis că aşa numita lege Ionuţ a avut o componentă emoţională şi a dat speranţe ca, în contextul în care parlamentării români vor dezbate proiectul legislativ al lui Remus Cernea pe acest subiect, legislaţia privind câinii comunitari s-ar putea schimba în bine. Orban i-a promis eurodeputatului german că va adresa acestă problemă colegilor săi de partid.
Proiectul legislativ al lui Remus Cernea propune rezolvarea problemei câinilor vagabonzi, fără eutanasirea acestora. Deputatul arată că în ciuda sumelor fabuloase cheltuite de la buget, problema câinilor comunitari nu a fost rezolvată. Uciderea acestora nu rezolva situaţia ci, dimpotrivă o înrăutăţeşte, densitatea canină crescând proporţional cu rata de prindere şi ucidere, arată Cernea, care propune ca alternativă sterilizarea animalelor şi încurajarea adopţiilor.
Actualmente, proiectul legislativ al lui Remus Cernea este în comisiile parlamentare, iar Bernard Stefan Eck a venit în România special pentru a susţine această iniţiativă, cât şi alte proiecte ale acestuia vizând protecţia animalelor, precum proiectul pentru protejarea delfinilor si proiectul vizând interzicerea folosirii animalelor sălbatice la circ.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.