Remus Cernea anunţă un nou proiect pentru protejarea delfinilor (Video)

Remus Cernea lansează un nou proiect legislativ vizând protecţia delfinilor, 6 mai 2015.
Remus Cernea lansează un nou proiect legislativ vizând protecţia delfinilor, 6 mai 2015. (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Deputatul independent Remus Cernea a anunţat miercuri o nouă iniţiativă legislativă vizând protejarea delfinilor. Proiectul de act normativ prevede instituirea unei protecţii speciale a tuturor speciilor de delfini, astfel încât aceştia să nu mai poată fi ucişi, îndepărtaţi de grupul sau familia din care fac parte, chinuiţi, capturaţi, vânduţi, închiriaţi sau utilizaţi în scopuri de divertisment sau expoziţii.

"Este un proiect generos pentru protecţia delfinilor şi desigur că are în vedere în primul rând delfinii din Marea Neagră, dar vor exista şi implicaţii internaţionale, dacă Parlamentul Românei va adopta o astfel de lege, întrucât există numeroase zone pe glob unde delfinii sunt în continuare omoraţi în mod deliberat. Cu cât mai multe ţări adoptă astfel de legislaţii de protecţie va creşte presiunea internaţională pentru ca ţările care permit încă uciderea deliberată a delfinilor să se oprească din aceste măceluri care revoltă orice om cu conştiinţă şi cu valori morale", a declarat Cernea.

Proiectul urmează să fie depus marţi în Parlament şi a strâns deja semnăturile a peste 60 de deputaţi din mai multe partide politice, din care doi foşti miniştri. De altfel, la conferinţa de presă în cadrul căreia Cernea a anunţat depunerea acestei legi au luat parte social democraţii Doina Pană, fost ministru al mediului, Aurelia Cristea, fost ministru pentru Dialog Social, şi deputaţii Cristina Nichita şi Mihai Struzu.

În sprijinul acestei iniţiative legislative şi-au dat însă semnătura şi Ludovic Orban, unul dintre liderii marcanţi ai PNL, preşedinte PMP, Eugen Tomac, liderul Grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian etc.

La conferinţa de presă organizată pentru a anunţa depunerea acestei legi, alături de Cernea a participat fostul ministru al Mediului, Doina Pană.

"Sunt senatori şi deputaţi de la toate partidele, aşadar, este vorba de o lege transpartinică, nu ţine de stânga, de dreapta, ţine doar de dorinţa de a face un lucru bun, de a proteja nişte fiinţe care sunt ameninţate. Cum se ştie, populaţia de delfini din Marea Neagră a scăzut în permanenţă. Dacă acum 70 de ani erau aproximativ 2,5 milioane de delfini în Marea Neagră, numărul lor este acum estimat la doar câteva zeci de mii", a adăugat deputatul.

Cernea a mai adăugat că, spre deosebire de proiectul său vizând delfinii depus anul trecut şi care urmează să primească răspuns, acest nou proiect legislativ nu mai include conceptul de recunoaştere a delfinilor ca persoane non-umane, noua iniţiativă legislativă insistând strict pe măsurile de protecţie a delfinilor.

Deputatul a mai adăugat că vor fi prevăzute şi sancţiuni cu amenzi penale sau închisoare de la 2 la 6 ani pentru cei ce încalcă legea.

Referitor la Delfinariul de la Constanţa, Cernea a explicat că acesta îşi va putea continua activitatea, însă se va interzice achiziţionarea, închirierea altor delfini decât cei de care Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa va dispune la momentul intrării în vigoare a legii.

Conferinţa de presă susţinută de Cernea s-a desfăşurat având ca fundal o inedită expoziţie de fotografie subacvatică, organizată de Wild Life Ecology Photography Association (www.wepa.ro).

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook