Europa este acum supusă unei triple presiuni

În ajunul summitului informal al şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale UE, Barack Obama şi Christine Lagarde îndeamnă Europa la acţiune, iar Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pledează şi ea pentru o schimbare a direcţiei, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.
(photos.com)
Epoch Times România
23.05.2012

În ajunul summitului informal al şefilor de stat şi de guvern din cele 27 de state membre ale UE, Barack Obama şi Christine Lagarde îndeamnă Europa la acţiune, iar Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) pledează şi ea pentru o schimbare a direcţiei, scrie ziarul elveţian Le Temps în ediţia de miercuri.

Al 13-lea summit european de la izbucnirea crizei datoriei suverane, la sfârşitul lui 2009, are loc miercuri seară, la Bruxelles. Oficial, este vorba de o reuniune informală pentru introducerea noului preşedinte francez, François Hollande, în clubul decidenţilor. Întâlnirea se va desfăşura totuşi sub impactul unei triple presiuni din partea Statelor Unite, a FMI şi a OCDE. Zona euro trebuie să atace problemele datoriei şi să dea un impuls relansării economice.

Primul semnal a venit din partea Statelor Unite. La summitul G8 de la Camp David, din week-end-ul trecut, preşedintele Barack Obama a insistat ca europenii să acorde prioritate creşterii. Luni seară, el a revenit afirmând că 'ceea ce se întâmplă în Grecia are consecinţe asupra Statelor Unite'. S-a oferit chiar să pună la dispoziţia europenilor, la reuniunea de miercuri, o echipă de consilieri tehnici.

Marţi, a fost rândul Christinei Lagarde, directoarea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a profitat de o conferinţă de presă la Londra privind economia britanică şi i-a îndemnat pe liderii din zona euro să 'facă mai mult' ca să susţină creşterea. Printre mijloacele de realizare a acestui obiectiv, Lagarde a menţionat o mai bună împărţire a sarcinii bugetare între membri. 'Sunt multe mijloace pentru a reuşi acest lucru', a adăugat aceasta fără a face precizări. Un detaliu relevant este că Lagarde a recomandat Regatului Unit să flexibilizeze cura de austeritate în curs şi să ia măsuri de stimulare a creşterii, ca de exemplu 'suprimări temporare de impozite şi investiţii în infrastructură'.

Şi OCDE a pledat pentru schimbarea direcţiei în Europa. Secretarul general, Angel Gurria, a confirmat faptul că zona euro a plonjat în recesiune, cu - 0,1%, în 2012. El i-a îndemnat marţi pe europeni să dubleze eforturile pentru a rezolva criza.

Concret, OCDE a pledat pentru o solidaritate nord-sud în cadrul Europei; ţările din sud ar trebui să scadă salariile şi celelalte costuri de producţie pentru a câştiga în productivitate şi cele din nord ar trebui să mărească salariile ca să dea un elan consumului.

'Germania a înţeles acest lucru şi ia deja măsuri în acest sens, a afirmat Angel Gurria. Europa este ca un şantier în construcţie şi schelele încă nu au fost ridicate. Trebuie să continuăm să-i consolidăm structurile', a adăugat acesta enumerând şi câteva măsuri. Potrivit lui Gurria, transparenţa sistemului bancar este primordială şi, în consecinţă, trebuie recapitalizat în mod corespunzător pentru a restabili încrederea.

OCDE preconizează emiterea de obligaţiuni europene atât pentru finanţarea reformelor structurale, cât şi pentru majorarea capitalului Băncii Europene de Investiţii pentru finanţarea proiectelor de infrastructură. Organizaţia doreşte, de asemenea, folosirea mai bine definită a Fondului european de coeziune.

Potrivit agenţiilor de presă, francezii şi germanii erau încă divizaţi marţi seară în legătură cu măsurile de redresare a ţărilor în criză. Pe plan global, Angel Gurria a afirmat că o zonă euro fără creştere ar fi cel mai important factor de risc pentru economia mondială.

În Perspectivele economice pe 2012, publicate marţi, OCDE a confirmat o uşoară ameliorare a economiei mondiale. Organizaţia prevede o creştere de 1,6% în 2012 pentru ţările sale membre şi de 2,2% în 2013. Ameliorarea se datorează în principal creşterii cererii private în Statele Unite şi a comerţului mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor