Nivelul de alertă maximă pentru terorism prelungit cu o săptămână în Bruxelles

Premierul belgian Charles Michel a anunţat că nivelul de alertă maximă pentru terorism a fost prelungit pentru Bruxelles. Michel a avertizat că magazinele şi transportul public rămân ţinte pentru posibile atacuri.
Premierul belgian Charles Michel.
Premierul belgian Charles Michel. (Captură Foto)

Bruxelles-ul va rămâne în stare de alertă maximă pentru terorism – nivelul patru – pentru încă o săptămână, a declarat luni seară premierul belgian Charles Michel la o conferinţă de presă. Restul ţării va rămâne pentru moment la nivelul trei.

“Centrul pentru situaţii de criză a decis să menţină nivelul de alertă la patru, ceea ce înseamnă că ameninţarea rămâne serioasă şi iminentă”, a declarat Michel la conferinţa de presă, adăugând că situaţia va fi evaluată din nou lunea viitoare, 30 noiembrie.

“Dorim să mulţumim oamenilor pentru calmul şi înţelegerea lor”, a declarat el.

“Dorim să ne întoarcem la normal cât mai repede posibil”, a precizat Michel, adăugând că autorităţile vor face tot posibilul pentru a menţine situaţia sub control şi pentru a asigura securitatea oraşului.

Michel a explicat că nivelul pentru ameninţare teroristă trebuie menţinut ridicat deoarece “avem indicaţii serioase că astfel de atacuri [precum cele din Paris] ar putea avea loc din nou”, refuzând să ofere alte detalii, “din motive evidente”.

Capitala belgiană este în stare de alertă ridicată de sâmbătă, forţele de securitate înarmate patrulând pe străzile în principal goale şi liniştite. Michel a avertizat publicul să fie atent în zonele puternic frecventate precum mall-uri, străzi comerciale şi transport public, conform Deutsche Welle.

De asemenea, poliţia l-a căutat continuu pe cetăţeanul belgian Salah Abdeslam, considerat a fi un jucător cheie în atacurile din Paris, în care au murit cel puţin 130 de oameni.

În timp ce Abdeslam se află încă în libertate, peste 20 de persoane au fost arestate pe teritoriul Belgiei pentru posibile legături cu atentatele din Franţa.

Până acum, patru dintre suspecţii arestaţi au fost inculpaţi pentru terorism, după atacurile din Paris. În acelaşi timp, alţi 15 suspecţi au fost eliberaţi.

Întâlnire extraordinară UE-Turcia

Imediat după conferinţa de presă a lui Michel, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că un summit UE- Turcia va fi organizat la Bruxelles duminică.

În cadrul întâlnirii se va discuta criza refugiaţilor, un subiect care a căpătat un grad ridicat de urgenţă după atacurile din Paris.

“Decizia mea are loc după recomandarea pozitivă din partea Comisiei Europene şi după discuţia telefonică din această seară cu premierul turc Ahmet Davutoglu”, a scris Tusk pe Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe