Etiopia i-a măsuri drastice împotriva internetului şi mass-mediei
alte articole
Organizaţia Reporteri Fără Frontiere a declarat că guvernul etiopian încearcă să cenzureze ziarele de stat, reducând libertatea mass-mediei din ţară la cea existentă cu două decenii în urmă. Se pare că în Etiopia, cenzura mass-media ar fi la acelaşi nivel cu cea din "dictatura brutală a liderului comunist Mengistu Haile Mariam", care s-a încheiat în 1991.
"A permite tipografilor să controleze conţinutul editorial este echivalent cu a le da puteri judiciare", a declarat grupul. "Pe ce bază îşi asumă aceste companii de stat dreptul şi independenţa de a interpreta legea?"
"Dacă acest contract standard este adoptat, ne temem că ar putea duce la o autocenzură pe scară largă, care este deja foarte frecventă, şi la un servilism mass-media faţă de guvern", a adăugat acesta.
Etiopia a luat măsuri drastice împotriva utilizării internetului. Astfel, singura firmă furnizoare de internet, ISP Ethio-Telecom, care este deţinută de stat, a instalat un sistem pentru a bloca accesul la reţeaua Tor care permite comunicarea online.
Este posibil ca Etiopia să fi folosit o metodă numită Deep Packet Inspection pentru a filtra internetul, a susţinut grupul de monitorizare. Tehnica este folosită de China şi Iran pentru a cenzura accesul la internet a utilizatorilor lor.
Tor, sau The Onion Routing, este o reţea deschisă care permite utilizatorilor să se sustragă supravegherii de reţea şi să rămână anonimi. Tor a relatat într-o declaraţie, după ce au apărut rapoarte potrivit cărora Etiopia utilizează Deep Packet Inspection, că au dezvoltat un mod de a-l eluda.
Ţara interzice utilizatorilor săi să folosească Skype şi alt software de internet pentru apeluri telefonice, cei care încalcă această regulă primind circa 15 ani de închisoare.
"Această nouă lege şi posibilitatea ca un sistem Deep Packet Inspection să fi fost instalat, marchează un moment de cotitură în controlul guvernului etiopian asupra internetului", a atras atenţia organizaţia Reporteri fără Frontiere.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a declarat că eforturile recente ale ţării echivalează cu a controla "toate formele de comunicare", "autorităţile fiind în mod evident profund ameninţate de orice sursă de informaţii independente, de la jurnalismul critic la schimbul de informaţii online".
Jurnaliştii locali au relatat că Etiopia a încercat în ultimii ani să controleze serviciile de internet şi a suprimat internet-cafe-urile.