Google oferă utilizatorilor chinezi o nouă caracteristică pentru detectarea cuvintelor ce declanşează cenzura

Gigantul motor de căutare Google a anunţat că va avertiza utilizatorii din China continentală când vor căuta un subiect ce poate declanşa blocarea Internetului de către regim, cea mai îndrăzneaţă mişcare a Google din ultimii doi ani, pentru a atrage utilizatorii chinezi.Joi seara, printr-o postare pe un blog, Google a declarat că va oferi şi recomandări de termeni alternativi de căutare. "Prin determinarea oamenilor să-şi revizuiască căutările, sperăm să reducem aceste perturbări şi să îmbunătăţim experienţa utilizatorului din China", a scris Alan Eustace, vicepreşedinte senior al Mountain View, o companie cu sediul în California, într-o postare pe blog, joi seara.De-a lungul anilor, China a controlat atent Internetul, cenzurând termenii legaţi de masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, Falun Gong, activistul chinez orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, zvonuri sensibile şi alţi termeni asemănători.
Un screenshot al unui clip video încărcat de Google, arătând ecrane de eroare atunci când sunt căutaţi anumiţi termeni în China continentală. (De pe YouTube)
Jack Phillips
04.06.2012

Gigantul motor de căutare Google a anunţat că va avertiza utilizatorii din China continentală când vor căuta un subiect ce poate declanşa blocarea Internetului de către regim, cea mai îndrăzneaţă mişcare a Google din ultimii doi ani, pentru a atrage utilizatorii chinezi.

Joi seara, printr-o postare pe un blog, Google a declarat că va oferi şi recomandări de termeni alternativi de căutare.

"Prin determinarea oamenilor să-şi revizuiască căutările, sperăm să reducem aceste perturbări şi să îmbunătăţim experienţa utilizatorului din China", a scris Alan Eustace, vicepreşedinte senior al Mountain View, o companie cu sediul în California, într-o postare pe blog, joi seara.

De-a lungul anilor, China a controlat atent Internetul, cenzurând termenii legaţi de masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, Falun Gong, activistul chinez orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng, zvonuri sensibile şi alţi termeni asemănători.

"Desigur, dacă utilizatorii doresc să continue cu termenii lor iniţiali, o pot face", a adăugat Eustace.

Google a declarat că, după o investigaţie atentă a propriilor sisteme, nu a descoperit nici o problemă, dar când a analizat rapoartele prezentate de utilizatori, compania a observat că întreruperile erau strâns legate de căutări ale unor anumite subiecte.

Compania a evaluat mai mult de 350.000 din termenii de căutare cei mai populari din China, pentru a descoperi care dintre ei produc cele mai multe întreruperi.

"Depinde de căutare şi de browser, dar utilizatorii primesc în mod regulat mesaje de eroare de genul "pagina web nu este disponibilă" sau "conexiunea a fost resetată," a spus Eustace. "Şi când se întâmplă asta, oamenii nu mai pot utiliza Google din nou pentru mai bine de un minut."

Mulţi termeni care declanşează blocada sunt "simple caractere chinezeşti de zi cu zi", fiecare dintre ele având sensuri diferite în contexte diferite, a spus el.

"De exemplu, o căutare pentru caracterul (Jiang, un nume de familie obişnuit care înseamnă şi "râu"), cauzează o problemă", potrivit postării de pe blog. Caracterul face parte şi din alte căutări, inclusiv Lijiang, care este un oraş din provincia Yunnan.

Caracterul Zhou, ceea înseamnă săptămână, provoacă probleme similare, a declarat compania.

Coincidenţa face ca Jiang şi Zhou să fie şi numele de familie ale fostului lider chinez, Jiang Zemin, şi ale ţarului securităţii publice din ţară, Zhou Yongkang, doi membri ai unei fracţiuni din cadrul regimului chinez, care se află acum sub presiune grea din partea actualului lider, Hu Jintao, şi a premierului Wen Jiabao.

Google va avertiza acum utilizatorii când vor tasta o frază sau un termen ce va declanşa o eroare, printr-o listă de informaţii şi un mesaj de avertizare.

"Am observat că, căutarea [termenilor în cauză] în China continentală poate întrerupe temporar conexiunea dvs. la Google. Această întrerupere nu poate fi controlată de Google", susţine mesajul. Acesta va solicita utilizatorului să îşi editeze termenii de căutare sau să continue cu căutarea în formatul dorit.

În ultimii ani, relaţia Google cu China a fost tensionată, gigantul motor de căutare susţinând în ianuarie 2010 că conturile Gmail ale activiştilor pentru drepturile omului din China au fost supuse unor atacuri cibernetice.

După aceea, Google a anunţat că nu va cenzura termenii de căutare din China şi a ameninţat că îşi va elimina prezenţa fizică din ţară.

chinareports@epochtimes.com

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor