Este oficial: Grecia a intrat în incapacitate de plată faţă de FMI
alte articole
Grecia a intrat oficial în incapacitate de plată în privinţa împrumutului primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), după eşecul negocierilor sale cu creditorii internaţionali.
Atena a ratat marţi noaptea termenul limită pentru a rambursa 1,6 miliarde de euro datoraţi Fondului, devenind astfel prima ţară dezvoltată ce nu poate restitui un împrumut al FMI.
Noua situaţie are loc după o serie de rapoarte care susţin că Atena a făcut propuneri de ultimă oră creditorilor săi internaţionali pentru a suspenda referendumul din 5 iulie în schimbul unei prelungiri a termenului limită pentru rambursarea datoriilor. Dar propunerea a fost respinsă de zona euro.
În acelaşi timp, cancelarul german Angela Merkel a insistat în cursul zilei de marţi asupra refuzului ei de a lua în considerare apelul Greciei pentru un al treilea program de salvare financiara a ţării (bailout) cu Uniunea Europeană înaintea finalizării referendumului ţării asupra acelei chestiuni.
Merkel, a cărei ţară este cel mai mare creditor al Greciei, a susţinut ulterior că Atena este de vină pentru că a permis expirarea actualului program de salvare financiară.
Totuşi, cancelarul german nu a exclus posibilitatea unor negocieri suplimentare cu guvernul grec, chiar şi după expirarea programului său de bailout.
În plus, AFP a anunţat că agenţia de evaluare Fitch Ratings a retrogradat marţi cu o treaptă nota Greciei la "CC" din cauza eşecului negocierilor cu creditorii şi a anunţului organizării referendumului decisiv pentru viitorul economic al ţării, conform Agerpres.
Premierul grec Alexis Tsipras a cerut alegătorilor greci să respingă masiv termenii programului de salvare financiară oferiţi de UE, care cer Atenei să reducă şi mai mult cheltuielile bugetare şi să crească TVA-ul.
Troika creditorilor internaţionali ai Greciei – Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi FMI – a oferit în 26 iunie o prelungire în valoare de 12 miliarde de euro a actualului program de bailout cu condiţia ca ţara să accepte o listă de reforme de austeritate în baza unui nou acord între cele două tabere.
După criza sa economică din 2009, Grecia a primit două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, cu o valoare totală de 240 miliarde de euro, de la creditorii săi în schimbul implementării unor măsuri dure de securitate. Dar guvernul elen a susţinut că acele măsuri nu au făcut altceva decât să agraveze starea economică a ţării şi să scadă standardul de viaţă al elenilor.
Conform analiştilor economici şi financiari, incapacitatea de plată a Greciei va putea duce la ieşirea ţării din zona euro, adăugând că acest lucru ar putea genera o serie de repercursiuni imprevizibile atât pentru marele proiect al blocului european privind moneda unică cât şi pentru economia globală.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.