Establishmentul politic european pune presiune pe Catalonia

(JOSE JORDAN / AFP / Getty Images)

Riftul dintre Catalonia şi establishmentul politic european a devenit mai adânc în momentul în care, la Paris, guvernul condus de Emmanuel Macron, a declarat că nu va recunoaşte o Catalonie independentă.

Ministrul Afacerilor Europene al Franţei, Nathalie Loiseau, a declarat că acest lucru va însemna expulzarea din cadrul blocului. “Dacă independenţa va fi declarată, prima consecinţă va fi aceea că regiunea va trebui să părăsească Uniunea Europeană”, a declarat ea la un post de televiziune francez.

Poziţia Uniunii privind eventuala expulzare devenise clară după declaraţiile oficialilor europeni survenite imediat după publicarea referendumului privind independenţa. În mijlocul disputei cu Madridul, a cărui forţe de poliţie au comis violenţe în timpul referendumului de pe 1 octombrie, premierul catalan a cerut medierea UE, care, însă, a a refuzat, declarând că este o chestiune internă a Spaniei.

La Londra, premierul britanic Theresa May, care face faţă unor presiuni generate de cererile de a vorbi în public despre scenele de brutalitate ale poliţiei, ţine şi ea de naraţiunea lipsei de legalitate a referendumului. “Vreau să văd, şi sunt sigură că toţi membrii onorabili vor şi ei să vadă – acest conflict rezolvat pe cale paşnică, dar suntem foarte clari că guvernul Spaniei are dreptul de a susţine Constituţia şi că toţi factorii ar trebui să opereze în cadrul legii”.

Pe de altă parte premierul scoţian Nicola Sturgeon a ridicat şi ea oportunitatea ca Uniunea să joace un rol de mediator între Catalonia şi Spania îndemnând actorii acestui conflict să găsească o cale de a permite catalanilor să îşi exprime votul în această privinţă.

“Nu este rolul Scoţiei să decidă dacă Catalonia devine independentă sau nu – cred că populaţia Cataloniei trebuie să o facă. Spania susţine că ultimul referendum a fost ilegal. Respect această poziţie, Dar dacă acesta este cazul, cred că ar trebui purtată o discuţie despre modul în care locuitorii Cataloniei îşi pot exprima votul legal şi legitim în legătură cu viitorul lor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe