Sute de mii de catalani mărşăluiesc împotriva secesiunii în Barcelona

Sute de mii de catalani anti-secesiune au protestat în Barcelona pe fondul celei mai grave crize politice a Spaniei din ultimele câteva decenii. Madridul a ameninţat că va suspenda autonomia Cataloniei dacă aceasta îşi declară independenţa.
Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.10.2017

Un număr impresionant de persoane, care s-au autodenumit “majoritatea tăcută”, s-a adunat duminică în piaţa Urquinaona din Barcelona, fluturând steaguri spaniole, catalane şi UE şi cântând “Trăiască Spania”.

Poliţia municipală a precizat că aproximativ 350.000 de persoane au luat parte la marş, pe când organizatorii au afirmat că numărul participanţilor a depăşit un milion.

Evenimentul “Suficient! Haideţi să revenim la raţiune!” a fost organizat de Societatea Civilă Catalană (SCC).

“Să ne facem auzite vocile, [vocile] majorităţii tăcute”, a scris SCC pe Twitter.

“Va fi cel mai mare protest organizat vreodată de tabăra constituţională sau unionistă”, a declarat Alex Ramos, vicepreşedintele SCC, înaintea începerii marşului.

Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură şi Josep Borell, fost preşedinte al Parlamentului European şi de asemenea un catalan socialist, au participat de asemenea la eveniment.

“Democraţia spaniolă tot aici va fi şi nicio conjuraţie separatistă nu o va distruge. Trăiască libertatea, visca [regiunea] Catalonia şi trăiască Spania”, a declarat Llosa în faţa manifestanţilor anti-secesiune. “Visca” înseamnă “trăiască” în limba catalană.

Spania a fost cuprinsă de o criză politică de când liderii catalani au desfăşurat un referendum pentru independenţă pe 1 octombrie, în ciuda faptului că votul fusese declarat ilegal de Curtea Constituţională a ţării.

Sâmbătă, mii de susţinători pro şi anti-independenţă au ieşit de asemenea pe străzi pe cuprinsul ţării pentru a cere un dialog între Madrid şi Barcelona.

Unii manifestanţi au cerut ca liderul catalan Carles Puigdemont să fie judecat pentru desfăşurarea votului.

Forţele de securitate spaniole au fost intens criticate pentru folosirea forţei, inclusiv a gazelor lacrimogene, în timpul referendumului. Sute de persoane au fost rănite în ziua de 1 octombrie. De asemenea, forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor în faţa unei secţii de votare din Barcelona.

Deşi politicienii pro-independenţă au declarat victoria taberei DA şi plănuiesc să desfăşoare luni o sesiune parlamentară pentru a anunţa în mod oficial independenţa Cataloniei, sondajele recente sugerează că cetăţenii regiunii sunt divizaţi în privinţa separării de Spania.

Madridul avertizează

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat duminică faptul că nu va exclude suspendarea autonomiei Cataloniei în cazul în care aceasta îşi anunţă independenţa de Spania.

“Ideal nu ar trebui să fie necesară implementarea de soluţii extreme, dar ca acest lucru să nu se întâmple trebuie ca lucrurile să se schimbe”, a afirmat Rajoy pentru publicaţia El Pais.

“Trebuie să fac lucruri la momentul potrivit … şi aş dori ca ameninţarea privind declararea independenţei să fie retrasă cât mai repede posibil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor