Coreea de Nord: Se întoarce premierul reformist Pak Pong-Ju
alte articole
Vântul de război care suflă din Coreea de Nord spre Coreea de Sud ar putea fi, în realitate, o perdea de fum pentru a acoperi, în faţa opiniei publice interne, compactată în spatele retoricii regimului, manevre ce ar indica priorităţile actuale ale Phenianului. Este vorba de a interveni asupra motorului economic al unei ţări în care, potrivit ONU, două treimi din populaţie trăieşte zilnic cu penuria de alimente, şi a inversa decizii ale liderului precedent, scrie La Repubblica.
În acest fel s-ar explica numirea în funcţia de premier, în timpul sesiunii anuale de primăvară a parlamentului nord-coreean, a lui Pak Pong-Ju, care a mai ocupat acest post în perioada 2003-2007, acesta având o viziune de notorietate reformistă. Pak îl înlocuieşte pe Choe Yong Rim de 82 de ani, un semnal clar, potrivit analiştilor, al voinţei liderului Kim Jong-Un de a-şi focaliza eforturile asupra dezvoltării economice.
Potrivit relatărilor ziarului japonez Mainichi Shimbun, în 2007 Pong-Ju a fost eliberat din funcţie din cauza unei propuneri de reformă a sistemului de salarizare, care prevedea stimulente pe bază de ore mai degrabă decât lunar, prea asemănătoare cu cea care caracterizează sistemul capitalist american.
'Pak Pong-Ju personifică reformele economice', a declarat John Delury, profesor şi analist privind Coreea de Nord la Universitatea Yonsei din Seul, în opinia căruia nu sunt de aşteptat schimbări radicale în economie. Un posibil demers al Phenianului ar putea fi de a deturna resurse de la bugetul militar şi a le redirecţiona spre sistemul economic.
Un alt analist, Koh Yu-hwan de la Universitatea Dongguk din Seul, îşi aminteşte că pe vremea când Pak era premier, Coreea de Nord a făcut primii paşi spre o economie de piaţă, cel puţin în anumite domenii, demers inversat brusc ulterior. Noua numire a lui Pak Pong-Ju ar fi un mesaj trimis de regim lumii exterioare care spune că Phenianul este dispus să reducă tensiunea şi să se concentreze asupra propriei revitalizări economice, a concluzionat Koh Yu-Hwan.
Delury a subliniat însă că mesajul Phenianului este ceva mai articulat. În pofida valului crescând de ostilitate, retorica regimului este focalizată pe o strategie binară: pe de o parte, necesitatea de întărire economică, pe de alta, continuarea programului nuclear. 'Practic - explică analistul - Kim Jong-Un spune: 'Atenţie, suntem concentraţi mereu asupra economiei, dar o facem având forţa noastră de descurajare nucleară intactă'.
Astfel ar trebui să fie interpretat comunicatul difuzat duminică de aparatul nord-coreean, la încheierea unei sesiuni plenare a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc, prezidată de Kim Jong-Un, în care a fost pusă la punct strategia binară. În document se spune: 'Forţele armate nucleare reprezintă viaţa naţiunii, ele nu vor putea fi niciodată abandonate atât timp cât vor exista pe pământ imperialiştii şi ameninţările nucleare'.
Cu un astfel de ''input'', adunarea supremă a poporului, parlamentul nord-coreean, a aprobat întărirea activităţilor de dezvoltare a armelor nucleare. În plus, adunarea a dat undă verde adoptării ''legislaţiei privind dezvoltarea spaţiului' şi 'crearea unui oficiu special pentru dezvoltarea planurilor spaţiale'.
Potrivit analiştilor americani, un atac pe scară largă din partea Phenianului este improbabil, astfel de ameninţări fiind mai degrabă încercări de a obţine o atenuare a politicilor faţă de Coreea de Nord din partea noului guvern de la Seul, pentru a ajunge la discuţii diplomatice cu Washingtonul şi a întări prerogativele tânărului lider militar nord-coreean la el acasă.
Casa Alba a făcut cunoscut, prin purtătorul său de cuvânt, Jay Carney, că a luat în serios ameninţarea nord-coreeană, dar că nu a văzut indicii de mobilizare militară la scară largă din partea Phenianului. 'În pofida retoricii dure ce poate fi auzită la Phenian, nu vedem schimbări în atitudinea militară nord-coreeană', a explicat Carney.
Dincolo de interpretare şi de analize, Seulul este foarte vigilent. Potrivit unor surse prezidenţiale, preşedinta ţării, Park Geun-Hye, le-a cerut forţelor armate: 'Dacă va exista vreo provocare împotriva Coreii de Sud şi a populaţiei sale, va trebui să existe un răspuns puternic în lupta iniţială, fără considerente de ordin politic'.
Între timp, în SUA se întăreşte suspiciunea că în testul efectuat la 12 februarie, Coreea de Nord ar fi experimentat o bombă cu uraniu îmbogăţit. Măsurile luate de regimul de la Phenian pentru a păstra ascunse toate urmele testării au determinat analiştii să considere că oamenii de ştiinţă din Coreea de Nord ar fi putut testa o tehnologie nouă, după cele două experimente anterioare din 2006 cu bombe cu plutoniu.
Cele câteva urme de radioactivitate eliberate în atmosferă sunt examinate cu atenţie pentru a obţine informaţii cu privire la natura experimentului făcut. Dacă se va dovedi că a fost o bombă cu uraniu va exista confirmarea că Phenianul este în măsură să utilizeze cu succes ambele tehnologii folosite pentru construirea unui dispozitiv nuclear. În plus, acest lucru va spori temerile cu privire la o posibilă colaborare cu Iranul în domeniul tehnologiei nucleare.