Coreea de Nord: Kim Jong-un, duşmanul Occidentului şi prietenul lui Mickey Mouse

Personajele Disney, Mickey Mouse şi Minni Mouse.
Personajele Disney, Mickey Mouse şi Minni Mouse. (Jennifer Graylock / Getty Images for Disney Live!)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un este unul dintre acei dictatori tipici care condamnă Occidentul, dar care s-au educat şi format în şcoli de elită din străinătate. În cazul fiului şi succesorului lui Kim Jong-il, el a fost educat pe Bătrânul Continent, în Elveţia, unde şi-a petrecut adolescenţa, informează miercuri ziarul El Mundo.

Cel numit acum Strălucitul Cârmaci a urmat cursurile Colegiului Liebefeld-Steinholzli şi Şcolii Internaţionale din Berna, potrivit presei elveţiene. Fără să fi strălucit în mod special: a lipsit în medie 100 de zile pe an, a trecut examenele la limită la unele materii, iar la germană a fost întotdeauna mediocru.

Tânărul a fost prezentat colegilor şi profesorilor drept Un Pak, fiu al unui diplomat nord-coreean. Însă mulţi aveau să-i pună destul de repede la îndoială adevărata identitate: trăia singur într-o zonă rezidenţială, avea bucătar personal şi şofer, televizoare de ultimă generaţie, aparate video, PlayStation...

Colegii şi-l amintesc ca pe un adolescent nostalgic după ţara lui, căruia îi plăcea să asculte la nesfârşit imnul naţional al patriei. Dar şi-l aminteau totodată ca un tânăr provenit dintr-o ţară săracă şi izolată precum Coreea de Nord care s-a adaptat repede obiceiurilor şi gusturilor occidentale: petrecea ore întregi în faţa consolei, îi plăcea la nebunie baschetul, se îmbrăca în blugi şi tricouri purtând emblema celor de la Chicago Bulls şi adidaşi Nike.

De fapt, potrivit unor analişti, el a început să se 'occidentalizeze' atât de mult, încât tatăl său i-a ordonat să se întoarcă la Phenian, în anul 2000, din cauza preferinţelor sale faţă de tot ceea ce era 'made in USA'. După ce a ajuns la putere, când de abia împlinise 30 de ani, Kim Jong-un a dovedit că trecutul nu se uită: el a sporit activităţile şi antrenamentele la Phenian, dar a şi invitat personalităţi străine pe teritoriul nord-coreean (delegaţia Google, sau fostul jucător de baschet Dennis Rodman) şi a ridicat interdicţia asupra unor simboluri americane, precum Mickey Mouse, Winnie the Pooh sau Dumbo.

Sunt personaje, între altele 'capitaliste' ale industriei Disney, care au apărut vara trecută într-un spectacol, la care a asistat dictatorul şi despre care agenţia nord-coreeană de ştiri a spus că are 'un plan grandios pentru a provoca o cotitură dramatică în literatură şi arte'. Însă acum drama s-a mutat asupra tensiunii care a dus la o escaladare a relaţiilor cu SUA şi Coreea de Sud, în urma declaraţiilor războinice din ultimele zile ale liderului nord-coreean.

O retorică ostilă pe care majoritatea analiştilor nu o iau însă în serios... În orice caz, rămâne de văzut dacă Kim Jong-un este sau nu capabil să lovească ţara lui Mickey Mouse, sau a îndrăgitei sale ligi de baschet NBA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe