Vecinii „fericiţi” ai lui Kim Jong-un
alte articole
Pentru a-i compensa pe cei ale căror case se află în prima linie a frontului cu Coreea de Nord, guvernul sud-coreean oferă avantaje substanţiale locuitorilor celor cinci insule din Marea Galbenă, aflate la „o aruncătură de băţ” de războinicul lor vecin din nord. Sunt cei mai vizaţi de ţintele nucleare ale lui Kim Jong-un, iar în apele din vecinătatea lor au avut loc ciocniri soldate cu moartea a mulţi militari şi pescari sud-coreeni; dar nu totul este sumbru pentru cei care trăiesc de cealaltă parte a frontierei maritime cu Coreea de Nord, notează marţi ziarul La Verdad.
Aflaţi la doar 17 kilometri distanţă de Coreea de Nord, cei 5.000 de rezidenţi ai insulei Baengnyeong beneficiază de avantaje fiscale importante, de reducere la factura de curent şi de finanţare pentru a-şi trimite copiii la studii. 'Guvernul oferă lunar 50.000 de woni (35 de euro) fiecărui cetăţean, plus o reducere de 80% la impozitul pe venit', spune directorul Şcolii Generale şi Superioare, singura de pe insulă. În timp ce în restul ţării părinţii plătesc anual 1 milion de woni (700 de euro) pentru cursuri şi mâncare, aici guvernul se ocupă de cheltuielile de studii. Cei 200 de elevi, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, au locuri rezervate în cazul în care vor să meargă la facultate în peninsulă.
Cele cinci insule riverane cu Coreea de Nord, care formează un municipiu, asigură tinerilor insulari studii superioare la preţ redus în Seul, unde sunt cele mai bune facultăţi. În loc să plătească cei 700 de euro pentru cursuri şi cazare, ei dau doar echivalentul a o sută de euro. După bombardarea de către Coreea de Nord, în noiembrie 2010, a insulei vecine Yeongpyeong, soldată cu moartea a doi civili şi a doi soldaţi, guvernul a pus în aplicare acest plan 'pentru a-i ţine acolo pe localnici , având în vedere că este vorba de o chestiune naţională', explică directorul şcolii Yoon Hyeon-sang. În recreaţie mulţi elevi se apropie, curioşi, de prezenţa ziariştilor străini. Oh Him-chan şi Han Eo-jin, doi elevi de 15 de ani, dau asigurări că nu le este frică de 'rachetele lui Kim Jong-un' şi că atunci când vor fi mari se vor face soldaţi.
În schimb colega lor Yoon Da-bin spune să vrea să studieze medicina veterinară în peninsulă, dar că vrea să se întoarcă aici să profeseze. Deşi câteva fete se declară speriate de ameninţările de război ale Coreii de Nord, toate preferă să se întoarcă şi să trăiască unde s-au născut. Pentru a merge pe continent, localnicii merg patru ore cu feribotul până în portul Incheon, în apropiere de Seul, iar drumul îi costă 5.000 de woni (3,5 euro); însă ceilalţi călători plătesc de zece ori mai mult. Cu două curse pe zi, fiecare debarcare este o ilustrare a militarizării insulei şi a prezenţei armatei în viaţa lor cotidiană. Alături de civilii care merg la cumpărături sau cu treburi administrative în capitală, în fiecare zi coboară zeci de soldaţi care îşi fac serviciul militar, obligatoriu de doi ani, pe insula Baengnyeong.
Unii dintre ei, îmbrăcaţi în uniforme de campanie, sunt trimişi pentru a întări paza insulei unde sunt desfăşuraţi 4.000 de soldaţi. Pentru a proteja populaţia de un eventual atac al Nordului, guvernul a închis 65 de adăposturi subterane vechi din anii 70, pentru reamenajare, din care a renovat deja 26. Pentru suma anuală de 30 de milioane de woni (21.500 de euro), acestea sunt dotate cu pături, măşti de gaze, provizii de apă minerală, bucătării, frigidere şi chiar o sală de proiecţie. Cu uşi blindate care cântăresc o tonă, două dintre ele rezistă chiar unui atac atomic sau chimic.