Eroare la Google cloud blochează o mare parte a Internetului
alte articole
Google Inc. a raportat duminică faptul că YouTube, Gmail, Google Calendar, Google Drive şi aproape toate produsele din setul de aplicaţii Gsuite au fost întrerupte timp de aproximativ câteva ore din cauza unei erori în serviciile de cloud. Dar, în acelaşi timp, au fost afectate şi alte site-uri care nu sunt deţinute de Google, dar care se bazează pe tehnologia sa, inclusiv Uber, Vimeo şi aplicaţia de chat Discord.
Utilizatorii s-au plâns că a fost dificil sau nu au putut să se logheze pe o serie de site-uri, care se bazează pe serviciile cloud ale Google pentru a-şi alimenta funcţiile centrale.
Împreună, site-urile reprezintă o porţiune semnificativă a Internetului. Doar pe YouTube, utilizatorii vizualizează zilnic peste un miliard de ore de materiale video.
Ulterior, Google a susţinut că a localizat eroarea şi că a reparat-o.
“Ne confruntăm cu aglomerarea reţelelor în estul SUA, ceea ce afectează multiple servicii din Google Cloud, G Suit şi YouTube”, potrivit unui anunţ publicat pe pagina de web a Google. “Utilizatorii ar putea observa o mişcare lentă [a site-urilor] sau erori intermitente”.
Deşi website-ul de monitorizare Downdetector a sugerat că problemele de la Google s-au concentrat în special pe coasta de est a Statelor Unite, probleme similare au fost raportate în întreaga lume.
Deşi poate nu este evident pentru mulţi utilizatori ai aplicaţiilor şi serviciilor afectate, o mare parte din infrastructura de bază a web-ului este furnizată de doar câteva companii. Acest lucru înseamnă că problemele care apar la una dintre acele companii – precum Google sau Amazon – pot foarte rapid să creeze probleme în întregul Internet, blocând site-uri care par să fie complet separate de cele care sunt afectate de respectivele probleme.
În 2017, de exemplu, o mare parte a Internetului nu au mai funcţionat din cauza unei probleme la Amazon Web Services, care a provocat în schimb probleme la Quora, Trello şi câtorva dintre cele mai mari site-uri de ştiri din lume. Ulterior, s-a descoperit că problema a constat într-o mică eroare în codul companiei, care a făcut ca infrastructura de bază să cedeze şi website-urile să nu mai funcţioneze.
În mod similar, în 2016, un atac cibernetic major a focalizat Dyn, care furnizează de asemenea o parte din infrastructura care împiedică prăbuşirea unor site-uri diverse. Atacul a provocat blocarea unor website-uri precum Spotify, Reddit şi Twitter.