Erdogan: Turcia va răspunde rezoluţiei germane privind genocidul armean
alte articole
“În primul şi în primul rând, Germania trebuie să îndrepte această greşeală în perioada următoare. Dacă Germania nu îşi îndreaptă greşeala, bineînţeles, vom analiza situaţia şi paşii noştri ulteriori vor fi diferiţi”, a susţinut miercuri Erdogan la o conferinţă de presă în Ankara.
El a adăugat: “Situaţia după această [rezoluţie], nu va fi precum cea din trecut. Există un proces chiar acum în Germania, unde locuiesc între 3 şi 3,5 milioane de turci. După această [rezoluţie], acest proces va continua într-o manieră mult mai atentă, mult mai controlată”.
Autorităţile turce, inclusiv Ministerul de Externe, “pregătesc acum un plan de acţiune” împotriva deciziei Parlamentului german, a susţinut miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.
Discutând marţi în cadrul unui interviu exclusiv la postul de televiziune de stat TRT Haber, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia va lua măsuri împotriva rezoluţiei germane, fără a specifica însă paşii respectivi.
“Guvernul german trebuie să spună că poziţia sa oficială nu concordă cu cea a rezoluţiei Parlamentului german”, a evidenţiat el.
În 4 iunie, Erdogan a declarat că acuzaţiile potrivit cărora Imperiul Otoman a comis un genocid împotriva armenilor sunt folosite pentru a “şantaja” Turcia.
“Problema armeană este o oportunitate utilă de şantaj împotriva Turciei în întreaga lume”, a precizat Erdogan într-un discurs televizat.
“Mă adresez lumii întregi. S-ar putea să vă placă, s-ar putea să nu. Atitudinea noastră asupra chestiunii armene a fost clară de la bun început. Nu vom accepta niciodată acuzaţiile de genocid”, a adăugat liderul turc.
Preşedintele turc a menţionat Holocaustul, susţinând că Germania ar trebui să fie “ultima ţară” care să facă astfel de acuzaţii.
“Ţările care ne şantajează cu aceste rezoluţii privind genocidul armean au pe mâinile lor sângele a milioane de nevinovaţi”, a mai declarat Erdogan.
Bundestagul (Parlamentul german), a votat în 2 iunie în favoarea recunoaşterii crimelor comise de Imperiul Otoman în 1915-1916 împotriva armenilor drept genocid.
Armenia susţine că aproximativ 1,5 milioane de creştini armeni au fost măcelăriţi în mod sistematic în estul Turciei prin omoruri în masă, strămutări forţate şi înfometare.
Ankara respinge termenul de “genocid” şi susţine că între 300.000 şi 500.000 de armeni, şi cel puţin tot atât atâţia turci, au murit între 1915 şi 1916, în ceea ce guvernul turc consideră ca fiind “victime” ale Primului Război Mondial.