Erdogan: Femeile care nu devin mame au “deficienţe” şi sunt “incomplete”

Liderul turc îşi consolidează tot mai mult puterea şi influenţa asupra societăţii din Turcia. În cele mai recente remarci, Erdogan a declarat că femeile care nu procreează au deficienţe” şi sunt “incomplete”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că femeile care refuză să devină mame “au deficienţe” şi sunt “incomplete”. Într-un discurs susţinut duminică, el a adăugat că o femeie care alege să aibă viaţă profesională activă în defavoarea instinctului matern îşi subminează feminitatea.

“O femeie care respinge instinctul matern, care evită să rămână în preajma casei [sale], indiferent cât de reuşită ar fi viaţa ei profesională, are deficienţe şi este incompletă”, a declarat Erdogan, luând cuvântul la Asociaţia Turcă a Femeilor şi Democraţiei (KADEM) din Istanbul.

Această declaraţie se adaugă la o serie de comentarii făcute de Erdogan în ceea ce priveşte rolul femeii în societatea turcă. Multe dintre aceste comentarii sunt considerate ca având rolul de a sprijini creşterea populaţiei Turciei, despre care ziarul The Guardian a raportat că a crescut mult în anii recenţi.

Populaţia Turciei a crescut cu o rată de 1,3% în 2015, conform biroului turc pentru statistici. Populaţia turcă a fost în anul 2000 sub 68 de milioane, iar acum este de 78,74 milioane.

Erdogan a încurajat creşterea populaţiei, declarând: “Aş recomanda ca [femeile] să aibă cel puţin tre copii”, adăugând că familiile puternice duc la naţiuni puternice.

Anterior, într-un discurs televizat în 30 mai, Erdogan a declarat că familiile musulmane ar trebui să respingă metodele de control al naşterilor şi de contracepţie. Conform rapoartelor, în 2014, când Erdogan era premier al Turciei, el a numit măsurile de contracepţie o formă de “trădare”.

Liderul de 62 de ani este tată a patru copii. Mezina familiei este vicepreşedinte al KADEM. Guvernul turc a deranjat deseori femeile activiste şi feministele cu remarcile sale controversate, iar partidul de guvernământ Justiţie şi Dezvoltare, al cărui co-fondator este Erdogan, a negat acuzaţiile de sexism, susţinând că guvernul din Ankara a făcut mai mult pentru femei decât guvernele precedente.

Cabinetul actual al Turciei, sub proaspăt numitul premier Binali Yildirim, are doar o femeie ministru, care conduce Ministerul pentru Familie.