Cameron: Turcia nu va intra în UE în următoarele câteva decenii

Premierul britanic David Cameron a declarat că Turcia nu se va alătura Uniunii Europene prea curând. Comentariile sale au loc în mijlocul temerilor privind eventuala ieşire a Marii Britanii din blocul european.
Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Captură Foto)

Într-un interviu cu Sky News, acordat joi seară, premierul britanic David Cameron a declarat că nu există nicio perspectivă ca Turcia să se alăture Uniunii Europene în următoarele decenii.

“Ei au depus cererea în 1987 şi trebuie să finalizeze 35 de capitole. Până acum doar unul a fost finalizat”, a adăugat el.

“Turcia nu se va alătura Uniunii Europene prea curând – fiecare ţară, fiecare Parlament are drept de veto”.

Comentariile lui Cameron au avut loc în condiţiile în care premierul a încercat să reducă temerile publicului că intrarea Turciei în UE va rezulta în creşterea numărului de migranţi care vor ajunge în Marea Britanie.

Ca parte a unui acord privind refugiaţii ce a fost încheiat recent cu Ankara, UE a căzut iniţial de acord să accelereze discuţiile privind aderarea Turciei la blocul european, precum şi suspendarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen.

Temerile legate de deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Turcia şi consolidarea puterii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan au rezultat în tensiuni crescânde între UE şi Ankara. În acelaşi timp, oficialii UE au semnalat întârzieri şi reţineri în ceea ce priveşte vizele pentru cetăţenii turci.

Blocul european a declarat că Ankara a eşuat să adopte la timp reformele necesare privind libertatea presei şi a sectorului judiciar. Erdogan a ameninţat că va pune capăt acordului, în cazul în care chestiunea vizelor nu va fi rezolvată.

Interviul lui Cameron a avut loc cu trei săptămâni înainte ca britanicii să se îndrepte spre urnele de votare pentru a decide dacă ţara lor rămâne sau iese din Uniunea Europeană.

Imigraţia rămâne un subiect cheie pentru alegători, în special pentru tabăra Brexit-ului, care susţine ieşirea Marii Britanii din UE. Guvernul conservator al lui Cameron a declarat anterior că urmăreşte să reducă numărul anual de migranţi la mai puţin de 100.000. Anul trecut, totuşi, acest număr a depăşit 330.000, dintre care aproximativ 50% proveneau din alte naţiuni UE.

Premierul Cameron a insistat joi, totuşi, că reducerea beneficiilor sociale şi alte măsuri pot controla numărul de migranţi chiar dacă Marea Britanie rămâne în UE. Acest lucru, în ciuda faptului că cetăţenii UE au dreptul să locuiască şi să muncească în statele membre.

“Există metode bune pentru a controla imigraţia şi există metode rele”, a susţinut Cameron, avertizând, totuşi, că ar fi o “nebunie să încerci să faci acest lucru prin distrugerea economiei noastre şi prin retragerea de pe piaţa unică”.

Ieşirea din Uniunea Europeană ar fi un act de “automutilare economică”, a precizat el.

În acelaşi timp, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Marea Britanie va obţine rezultate mai bune de la Uniunea Europeană dacă rămâne la masa negocierilor, în loc să facă lobby din afară.

În condiţiile în care mai există doar 20 de zile până la referendumul britanic, sondajele de opinie continuă să fie strânse. Un sondaj online şi telefonic publicat la începutul acestei săptămâni de ziarul The Guardian, a descoperit că, de fapt, campania pro-Brexit se afla cu 3 procente în faţa taberei adverse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe