Şantajul lui Erdogan: “Acordul privind imigranţii anulat”. Turcia ar putea da drumul la milioane de refugiaţi
alte articole
Tensiunile dintre Turcia şi Olanda s-au amplificat, iar vicepremierul turc Numan Kurtulmuş a declarat din Ankara că “politicienii europeni sunt sub influenţă fascistă şi neo-nazistă”. Oficialul a adăugat că Turcia va suspenda toate întâlnirile diplomatice de nivel înalt şi va anula toate permisele de zbor pentru politicienii olandezi.
Noua dispută diplomatică s-a intensificat sâmbătă, când guvernul olandez a interzis avionului care îl transporta pe ministrul de externe Cavusoglu să aterizeze pe teritoriul Olandei, susţinând că a retras permisiunea din cauza “riscurilor pentru ordinea şi securitatea publică” provocate de eventuala vizită a oficialului turc în oraşul Rotterdam.
Ulterior în aceeaşi zi, ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost expulzată din Olanda după ce i s-a interzis să pătrundă în Consulatul turc din Rotterdam. Cei doi miniştri doreau să se adreseze participanţilor la mitinguri ce urmau să fie organizate pentru a obţine votul imigranţilor la referendumul turcesc planificat să aibă loc luna următoare pe tema extinderii puterilor preşedintelui Erdogan.
Kurtulmuş a declarat în timpul unei conferinţe de presă, după o întâlnire săptămânală a Cabinetului, că Ankara închide, de asemenea, spaţiul aerian pentru diplomaţii olandezi până când Olanda va respecta cererile Turciei, conform AP.
În plus, Kurtulmuş a declarat că ambasadorului olandez în Turcia, care se afla într-o călătorie când a izbucnit disputa diplomatică, nu i se va permite să se întoarcă, adăugând că guvernul turc plănuieşte să sfătuiască Parlamentul ţării să se retragă dintr-un grup de prietenie turco-olandez.
În cazul în care disputa diplomatică va provoca colapsul relaţiilor comerciale, o recesiune turcă este aproape sigură.
Kurtulmuş a precizat că sancţiunile politice vor rămâne în vigoare până când Olanda va lua măsuri pentru a-şi corecta acţiunile. “Există o criză şi una foarte adâncă. Noi nu am creat această criză şi nici nu am adus-o în acest stadiu”.
Totuşi, cel mai tulburător aspect şi unul care are potenţialul de a influenţa rezultatele alegerilor din Olanda, este acela că vicepremierul turc Kurtulmuş a declarat că, din moment ce “Europa nu şi-a respectat promisiunile în privinţa acordului privind imigranţii, din punctul nostru de vedere acel acord a ajuns la final”.
Ceea ce înseamnă că la un an după ce a colectat 3 miliarde de dolari pentru acordul privind imigranţii, Turcia tocmai a anulat acordul iar următorul pas ar putea fi acela că Ankara ar trimite în Europa refugiaţii găzduiţii în prezent în interiorul graniţelor turceşti. Şi, din moment ce, conform unor estimări, Turcia găzduieşte în prezent peste 2 milioane de potenţiali imigranţi, situaţia Europei în privinţa refugiaţilor este pe cale să devină cu mult mai gravă. În plus, ca o consecinţă, suportul pentru organizaţiile politice anti-imigraţie din Europa este pe cale să se amplifice de asemenea.