Turcia îşi menţine soldaţii în tabăra irakiană. Bagdadul cere ajutorul ONU

Preşedintele turc Recep Erdogan a declarat vineri că nu va respecta cererea irakienilor de retragere a trupele turceşti de la o bază situată în apropierea oraşului Mosul. Bagdadul a anunţat că va apela la Consiliul de Securitate al ONU pentru a cere soldaţilor turci să plece din Irak.
Recep Tayyip Erdogan (Nikolai Doichinov/AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
13.12.2015

Staţionarea soldaţilor turci pe teritoriul irakian a tensionat relaţiile dintre Ankara şi Bagdad, care neagă că ar fi fost de acord cu mişcarea Turciei. Ankara susţine că soldaţii au fost trimişi ca parte a unei misiuni internaţionale pentru a pregăti şi echipa forţele irakiene în lupta împotriva Statului Islamic.

Cele mai recente comentarii indică menţinerea tensiunilor, în ciuda faptului că biroul premierului turc a declarat că s-a ajuns la un acord cu Irakul în privinţa aprofundării cooperării în sectorul securităţii şi “reorganizării” personalului militar din tabăra Bashiqa.

“Nu ne putem retrage soldaţii din nordul Irakului acum”, a declarat Erdogan la o conferinţă de presă. “Au fost trimişi soldaţi, nu pentru luptă, ci pentru protejarea soldaţilor care oferă servicii de pregătire acolo”.

Armata turcă ajută la instruirea localnicilor irakieni voluntari şi a luptătorilor kurzi peshmerga din Irak, aceştia pregătindu-se pentru o demult anticipată ofensivă în vederea recuperării oraşului Mosul, care a fost capturat de grupul jihadist Statul Islamic cu peste un an în urmă.

În Bagdad, premierul irakian Haider al-Abadi a însărcinat Ministerul de Externe să depună o plângere oficială la Consiliul de Securitate al ONU cu privire la prezenţa forţelor turceşti, solicitând ca acesta să ordone Turciei să îşi retragă imediat soldaţii din Irak.

Ambasadorul american la ONU Samantha Power, care este preşedinta Consiliului de Securitate în luna decembrie, a susţinut că ambasadorul irakian Mohamed Ali Alhakim a transmis vineri o scrisoare, dar că nu a fost făcută niciun fel de cerere Consiliului în legătură cu această chestiune.

Power a cerut ambelor părţi să discute şi să găsească o soluţie prietenoasă pentru a ieşi din această situaţie dificilă.

Erdogan a declarat într-un interviu cu Al Jazeera că plângerea irakienilor nu a fost o “măsură cinstită”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor