Episcopii romano-catolici dezaprobă noile măsuri ale Executivului privind retrocedările

Epoch Times România
18.04.2012

Episcopii romano-catolici din România îşi exprimă dezacordul faţă de măsurile anunţate de Guvern referitoare la modificarea legislaţiei care reglementează restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de regimul comunist, spunând că înapoierea acestora este „un act de dreptate şi nu un privilegiu”.

"Restituirea bunurilor confiscate în mod abuziv de regimul comunist este un act de dreptate şi nu un privilegiu ori o concesie a Statului Român. Prin măsurile anunţate de Guvern se dovedeşte încă o dată că actuala conducere a Statului Român nu doreşte soluţionarea corectă şi dreaptă a problemei naţionalizărilor abuzive din timpul regimului comunist, problemă tergiversată de mai bine de două decenii. Anularea, prin lege, a restituirii în natură a bunurilor naţionalizate este de fapt o altă naţionalizare şi o continuare a practicii regimului comunist, încălcându-se din nou dreptul de proprietate", a declarat Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi preşedintele Secţiei Latine a Conferinţei Episcopilor din România.

Episcopii romano-catolici spun că biserica catolică a fost o victimă a regimului comunist, care i-a preluat abuziv atât locaşurile de cult cât şi imobilele în care-şi desfăşura misiunea socială: spitale, cămine, centre de învăţământ şi educaţie şi altele asemenea, astfel fiindu-i împiedicată exercitarea liberă a cultului cât şi manifestarea sa socială şi educativă.

"La o astfel de împiedicare se tinde şi în prezent prin noua lege. Noua reglementare tinde să genereze discriminări între persoanele cărora li s-au restituit deja în natură bunurile şi persoanele îndreptăţite la restituirea în natură a imobilelor dar cărora nu le-au fost soluţionate încă cererile. Simpla împrejurare de fapt a soluţionării cu întârziere a cererilor nu justifică pe plan legislativ tratamentul discriminatoriu aplicabil persoanelor îndreptăţite la restituirea în natură a imobilelor, astfel cum a statuat şi Curtea Constituţională prin Decizia nr. 830/2008 publicată în Monitorul Oficial nr. 559/24.07.2008", mai spun sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, încălcarea principiului nediscriminării se face "şi prin plafonarea prin noua lege a despăgubirilor la un cuantum maxim de 15% din valoarea reală a bunului".

Reprezentanţii Episcopiilor romano-catolice din România spun că până în prezent au fost depuse 1.024 de dosare de retrocedare (Arhidieceza de Bucureşti – 26, Arhidieceza de Alba Iulia – 476, Episcopia de Iaşi - 18, Episcopia de Timişoara – 168, Episcopia de Oradea – 157, Episcopia de Satu Mare – 179).

Guvernul propune ca foştii proprietari să fie despăgubiţi cu sume echivalente cu maxim 15% din valoarea reală a proprietăţii preluate abuziv în perioada comunistă, sumele urmând să fie eşalonate pe o perioadă de 10 – 12 ani.

Prin aplicarea acestei prevederi, Executivul estimează că de la bugetul de stat vor fi alocate 531 milioane de lei pe an, pentru plata acestor despăgubiri.

La 13 martie, Guvernul anunţase că Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) nu va mai acorda despăgubiri pentru proprietăţile naţionalizate timp de şase luni. Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu a spus atunci că urmează să fie adoptat un alt act normativ care să elaboreze procesul de retrocedare şi restituire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor