Epirus obţine un contract de 66 milioane USD cu armata pentru un kit cu microunde menit să "prăjească" dronele

(Youtube - captură ecran)

Epirus, o companie americană specializată în energie dirijată şi în aplicaţiile sale de apărare, a obţinut un contract de prototipare în valoare de 66 de milioane de dolari cu armata americană, în timp ce serviciul încearcă să contracareze un număr tot mai mare de ameninţări aeriene, potrivit Defense News.

În cadrul contractului gestionat de Rapid Capabilities and Critical Technologies Office (RCCTO), Epirus va furniza în acest an mai multe prototipuri ale kitului său de microunde de mare putere împotriva dronelor şi pentru a dezactiva sistemele electronice ale adversarului, cunoscut sub numele de Leonidas.

Cea mai recentă versiune a Leonidas, potrivit companiei, a fost introdusă în aprilie.

"De nenumărate ori, am văzut că sistemele actuale de apărare aeriană nu sunt echipate corespunzător pentru a face faţă ameninţării reprezentate de roiurile de drone autonome.

Acest contract cu RCCTO aduce o nouă capacitate de a dezactiva roiurile de rachete în lupta împotriva UAS – Unmanned Aerial System (sistem aerian fără pilot uman la bord), cu ajutorul sistemelor noastre Leonidas, rentabile, modulare şi actualizabile", a afirmat directorul general al Epirus, Ken Bedingfield, într-o declaraţie din 23 ianuarie.

RCCTO serveşte drept punte de legătură între comunitatea ştiinţifică şi tehnologică şi birourile executive pentru programe ale armatei, luând tehnologia promiţătoare din laborator pentru a ajunge în mâinile soldaţilor. Cu echipamentele Leonidas, compania cu sediul în California se concentrează pe investiţia armatei în capacitatea de protecţie împotriva focului indirect, menită să facă faţă rachetelor, artileriei, mortierelor, proiectilelor şi, în sens mai larg, ameninţărilor aeriene fără pilot. Sistemele cu microunde de mare putere folosesc rafale de energie pentru a întrerupe sau distruge aparatele electronice aflate la distanţă.

Adoptarea şi desfăşurarea militară a dronelor a crescut în ultimii ani, iar invazia sângeroasă a Rusiei în Ucraina a împins din nou utilizarea acestora în centrul atenţiei.

Imaginile surprinse de drone pot informa planificarea şi loviturile militare; de asemenea, acestea pot fi echipate cu explozibili şi alte muniţii pentru a face ravagii de la distanţă. O bază militară din Siria folosită de forţele americane şi locale a fost atacată cu trei drone la începutul acestei luni. Două au fost doborâte, potrivit Comandamentului Central al SUA.

"Pe măsură ce mediul de ameninţare continuă să evolueze, la fel vor evolua şi capacităţile noastre, asigurându-ne că armata americană este echipată cu contramăsuri eficiente pentru ameninţările electronice pe termen scurt şi peste multe decenii de acum încolo, a declarat luni Bedingfield.

În octombrie, Epirus a anunţat că, împreună cu General Dynamics Land Systems (GDLS), a montat cu succes o matrice Leonidas pe un vehicul de luptă Stryker şi apoi a supus-o unor teste, ocazie cu care a "prăjit" atât drone individuale, cât şi roiuri de drone. Aşa-numitul Stryker Leonidas, dezvoltat în mai puţin de un an, a fost expus în aceeaşi lună la convenţia anuală a Asociaţiei Armatei SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură