'Epidemia' jocurilor de noroc din Cehia este una din cele mai grave din lume

Jocuri electronice, Republica Cehă
Jocuri electronice, Republica Cehă (Michal Kos / New Tang Dynasty)

Există un oraş mic în partea de sud a Republicii Cehe, numit Ceske Velenice. La prima vedere nu se distinge de altele prin nimic, dar ceea ce veţi găsi acolo este un terminal de joc de noroc la fiecare 13,5 cetăţeni - un raport pe care nici Las Vegas nu-l poate bate.

Fiind o ţară cu 10 de milioane de locuitori, s-a estimat că Republica Cehă ocupă locul doi când vine vorba de numărul de jocuri de noroc pe cap de locuitor din lume - a doua doar după Japonia - în conformitate cu Matej Hollan de la Asociaţia Brneni, un ONG care doreşte limitarea pieţei jocurilor agresive de noroc în mica ţară europeană.

Totul a început când un nou tip de joc de noroc a intrat pe piaţă: Video Lottery Terminal (VLT). Terminalele de jocuri de noroc VLT sunt controlate de un computer central şi au fost introduse pentru prima dată în 1983, în Bellevue, Nebraska – şi interzise cu doi ani mai târziu. Dar de atunci, VLT-urile s-au răspândit în întreaga lume şi au ajuns pe piaţa cehă în 2005.

Ministerul de Finanţe de atunci a decis să trateze VLT ca "un aparat nou necunoscut." Această decizie a ministerului a mers împotriva unei legi ce prevede că regulamentele existente trebuie aplicate "în mod adecvat" tipurilor necunoscute de aparate de jocuri de noroc.

Din punct de vedere al utilizatorului obişnuit, VLT nu este cu mult diferit de un aparat normal de jocuri de noroc - îţi ia banii, te lasă să joci ceva şi ar trebui să îţi dea înapoi în medie sub formă de câştiguri, (după cum se menţionează prin lege) un minim între 10 şi 20 la sută din banii introduşi. Dar tratamentul ministerului asupra VLT-urilor a fost foarte neobişnuit.

S-a estimat că Republica Cehă ocupă locul doi când vine vorba de numărul de jocuri de noroc pe cap de locuitor din lume.

Pariul per aparat a fost limitat la 5 coroane (25 de cenţi) pe joc - în cazul VLT a fost setat la circa 1000 de coroane sau 100 de euro. Aparate de jocuri de noroc nu erau permise în jurul şcolilor sau bisericilor, dar în cazul VLT nu exista o astfel de restricţie. Guvernele locale puteau reglementa când şi unde ar putea funcţiona aparatele în zona lor, dar ministerul nu le-a dat niciun fel de control asupra VLT-urilor şi nu a impus astfel de restricţii privind propriile aparate.

În cele din urmă, operarea unui aparat necesita o reînnoire a permisului în fiecare an. Dar pentru VLT-uri ministerul a acordat permise pentru 10 ani, uneori chiar mai mult.

Nu a durat mult timp până când oamenii au început să observe zeci de mii de VLT-uri sclipitoare în saloanele mici şi pline de fum care inundau străzile. "Ministerul a ignorat toate dispoziţiile legii şi a permis instalarea lor peste tot", a spus Hollan.

Ministerul a răspuns în anul 2009 prin anunţarea unui nou sistem de permise pentru VLT: Dacă regulamentul local limitează operarea de aparate clasice, operatorii de VLT trebuie să obţină mai întâi acordul guvernului local pentru a obţine permisul de VLT.

Ciudat, chiar înainte ca noua metodă să intre în vigoare, ministerul a emis permise noi pentru toate VLT-uri, care le permitea să funcţioneze pentru încă 10 ani.

În timp, unele oraşe au emis deja reglementări care să interzică sau să restrângă VLT-uri, pur si simplu considerându-le aparate normale. Cu toate acestea, nu la mult timp după aceea, la iniţiativa Ministerului Finanţelor, Ministerului Afacerilor Interne a contestat o serie de astfel reglementări la Curtea Constituţională - cel mai mare organ judiciar din Republica Cehă. În toate cazurile, instanţa a decis în favoarea oraşelor, protejând dreptul lor de a limita jocurile de noroc în scopul menţinerii ordinii publice şi sănătăţii în zona lor de autoritate.

Unul după altul, oraşele au făcut acest lucru şi mai mult de 26.000 de permise pentru astfel de aparate au fost revocate.

În acest moment, pe la sfârşitul anului 2011, Ministerul Finanţelor a modificat legea astfel încât aceasta prevede că guvernele locale pot restricţiona sau interzice nu numai VLT-urile, dar şi aparatele necunoscute de jocuri de noroc. Cu toate acestea, a introdus în acelaşi timp o dispoziţie prin care restricţionează administraţiile locale să interzică VLT-urile care au deja permise până la sfârşitul anului 2014.

Serviciul de Informaţii de Securitate (SIS), agenţia naţională cehă de informaţii, a declarat în raportul anual din 2011: "Reprezentanţii jocurilor de noroc au influenţat procesul legislativ prin modificarea şi înăsprirea antreprenoriatului jocurilor de noroc şi au făcut acest lucru prin intermediul instituţiilor care decid forma noilor legislaţii. "

Şi astfel situaţia este încă departe de a fi ideală. Potrivit celor mai recente cifre, există încă aproape 53000 de VLT-uri în ţară şi 3.000 dintre ele au primit permise în acest an.

În prezent, nu există studii oficiale cu privire la efectul pe care imensa industrie a jocurilor de noroc l-a avut asupra societăţii cehe. Multe ONG-uri adună date privind problema, dar din moment ce ea pare a fi larg răspândită, nu există statistici generale disponibile. Karel Nespor, MD, specialist ceh privind dependenţa, estimează că numărul de jucători patologici din Republica Cehă este de o jumătate de milion, "dar asta este desigur o estimare pe care nu o pot susţine pe deplin", a spus Nespor.

Chiar acum micul oraş Ceske Velenice, împreună cu alte câteva oraşe, depun o plângere împotriva Ministerului de Finanţe la Curtea Constituţională, cerând abolirea dispoziţiilor controversate care le împiedică să interzică VLT-urile care au deja permise până la sfârşitul anului 2014. Ei speră că instanţa va proteja dreptul lor de a restricţiona jocuri de noroc din nou şi că de data aceasta va fi pentru totdeauna.

"Dacă instanţa va fi de partea noastră, toate oraşele din Republica Cehă vor putea să reglementeze imediat jocurile de noroc!", a declarat Petr Radim, membru al consiliului care a iniţiat plângerea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură