Elicopterele SMURD şi-au reluat activitatea

Elicopter SMURD
Elicopter SMURD (Epoch Times România)

Elicopterele SMURD, oprite la sol după tragedia de la Siutghiol, pot zbura din nou. Decizia a fost luată de viceprim-ministrul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, astfel încât, toate aparatele de zbor de tipul celui care s-a prăbuşit pe 15 decembrie îşi pot relua activitatea, relatează B1 TV.

"Au fost aşteptate concluziile preliminare de la comisia tehnică. Ne-au comunicat că nu există motive tehnice pentru păstrarea elicopterelor la sol şi că putem să reluăm activitatea. Ieri a avut loc o discuţie şi cu personalul medical, cu conducerea bazelor aeriene şi decizia a fost unanimă, să se reia activitatea cât mai repede şi pe parte medicală. Domnul vicepremier a aprobat şi a luat decizia să reluăm activitatea astăzi. Pot să spun că deja sunt misiuni în executare", a declarat joi secretarul de stat Raed Arafat.

"În zilele în care nu au funcţionat am avut de la Ministerul Apărării alte mijloace aeriene, chiar ieri am transferat un copil de un an şi jumătate, ars, de la Baia Mare la Bucureşti, cu un avion militar, în alte situaţii pacienţii au fost transportaţi cu ambulanţe. Au fost trimise echipe tehnice la toate bazele aeriene, au fost verificate elicoptere şi a fost luată decizia de a se relua activitatea", a mai precizat secretarul de stat al MAI.

Raed Arafat a informat că au fost trimise echipe tehnice la toate bazele aeriene, au fost verificate elicopterele, efectuate zboruri tehnice, după care s-a luat decizia reluării misiunilor.

Potrivit lui Arafat, baza din Constanţa urmează să fie reoperaţionalizată în cursul lunii ianuarie, după ce se va face alocare de elicopter (în locul celui prăbuşit), realocate echipaje etc. Până atunci, Constanţa va fi deservită de bazele din Bucureşti şi Galaţi.

Reamintim că pe 15 decembrie, un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit în apele lacului Siutghiol. Toţi cei patru membri ai echipajului, pilotul, copilotul, un medic şi o asistentă medicală au murit.

Elicopterul care s-a prăbuşit era acelaşi aparat despre care Centrul de Investigaţii Media relata în noiembrie a.c., că deşi a fost cumpărat în primăvara lui 2013 (cu bani europeni) de Consiliul Judeţean Constanţa, nu a efectuat nici măcar un singur zbor medical într-un an şi jumătate.

În urma tragediei, Şeful ISU Dobrogea din judeţul Constanţa, colonel ing. Viorel Jianu, prefectul de Constanţa, Radu Volcinschi şi şeful Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul MAI, Dorel Grădinaru, au fost demişi.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă, relatează Mediafax. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne