Elevii din Moldova vor fi instruiţi cum să formeze cupluri armonioase

Profesori din Moldova vor continua şi în anul şcolar 2017-2018 să înveţe tinerii cum să relaţioneze în baza egalităţii de gen şi să prevină şi evite violenţa în familii.
Ştefan Sârbu
11.08.2017

Disciplina opţională ”Relaţii armonioase în familie” menită să ajute elevii să dezvolte relaţii durabile de cuplu va fi predată elevilor din Republica Moldova şi în următorul an şcolar. În acest context, Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii ”La Strada” a organizat un curs de instruire a profesorilor care vor învăţa elevii cum să îşi gestioneze emoţiile, să comunice în cuplu, dar şi cum să recunoască şi să evite cazurile de violenţă.

24 de profesori din 18 raioane ale R. Moldova au învăţat despre dependenţa în relaţii, cauzele, efectele şi caracterul ciclic al violenţei în familie. Totodată, aceştia au aflat despre strategiile de încheiere a relaţiilor abuzive, prejudecăţile şi stereotipurile în cuplu ş.a.

”Fiind un subiect nou, dar totodată actual şi sensibil, practica arată că elevii adresează multe întrebări. De aceea, este cu atât mai important ca cei care vin în faţa elevilor să fie pregătiţi. Experienţa anului trecut ne-a arătat că a le vorbi copiilor despre rolurile în cuplu poate fi o adevărată provocare, de aceea apreciem interesul şi dedicaţia primului grup de profesori, care vor preda disciplina deja al doilea an la rând”, a declarat Daniela Misail-Nichitin, directoarea Programului Femei în cadrul ”La Strada”.

Notabil este faptul că potrivit unui studiu tematic elaborat la finele anului de studii 2016-2017, în cadrul căruia au fost chestionaţi peste 800 de elevi se confirmă faptul că după ce au urmat disciplina opţională „Relaţii armonioase în familie” aceştia şi-au schimbat atitudinea faţă de violenţa în cuplu şi rolurile partenerilor într-o relaţie. De asemenea, a crescut numărul persoanelor care nu mai cred că o femeie trebuie să tolereze violenţa pentru a-şi păstra familia.

Cursul "Relaţii armonioase în familie" a fost elaborat de Centrul Internaţional "La Strada" şi avizat pozitiv de Consiliul Naţional pentru Curricula Şcolară al Ministerului Educaţiei al RM. Acesta a fost introdus în planul cadrului de studii pentru anul de studii 2016-2017 drept disciplină opţională în licee pentru elevii claselor a X-a – a XII-a. În anul de învăţământ 2016-2017, disciplina a fost propusă elevilor din 22 de instituţii de învăţământ din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor