Lider al Fratiei urmareste presedintia Egiptului

Un membru senior al Fratiei Musulmane din Egipt a prezentat o oferta saptamana trecuta de a candida in alegerile prezidentiale din tara. Abdel-Moneim Abul-Futuh a declarat "Voi candida drept candidat independent la viitoarele alegeri prezidentiale... Eu nu sunt membru al nici unui partid acum'.
Membrii ai Frăţiei Musulmane din Egipt, Mohammed al-Mursi, Mahmud Hussein, si Saad Al-Qatatni (S), la o conferinta in Cairo (AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.05.2011

Un membru senior al Fratiei Musulmane din Egipt a prezentat o oferta saptamana trecuta de a candida in alegerile prezidentiale din tara.

Abdel-Moneim Abul-Futuh a declarat "Voi candida drept candidat independent la viitoarele alegeri prezidentiale... Eu nu sunt membru al nici unui partid acum."

Medic de profesie, Abul-Futuh, in varsta de 60 de ani, este in prezent secretar-general al Uniunii Medicilor Arabi.

El detine un master in management spitalicesc si un LLM de la Facultatea de Drept a Universitatii din Cairo.

Abul-Futuh este un membru al Consiliului Shura al Fratiei, dar nu face parte din corpul de 16 membri de la conducere.

Prin lansarea ofertei sale prezidentiale, Abul-Futuh se va alatura unei liste lungi de candidati pentru postul principal al Egiptului.

In fruntea aspirantilor la presedentie sunt fostul lider al Ligii Arabe, Amr Moussa, si fostul sef pe probleme nucleare al ONU, Mohamed ElBaradei.

Un sondaj publicat pe 22 aprilie, in ziarul condus de stat Ahram, i-a indicat pe Abul-Futuh si Moussa ca avand sprijinul cel mai mare din partea alegatorilor cu 20 la suta, in timp ce ElBaradei a avut 12 la suta sprijin.

Candidatura personala

Abul-Futuh a spus ca decizia sa de a candida pentru presedinte nu inseamna ca grupul de opozitie doreste presedintia Egiptului.

"Fratia ca grup nu este in competitia pentru presedintie si isi separa acum mandatele sale, o miscare pentru care am facut apel cu patru ani in urma", a afirmat el, referindu-se la noul partid "Libertate si Justitie" al grupului.

Fratia Musulmana, cel mai puternic grup de opozitie din Egipt, a anuntat ca nu va trimite candidati la viitoarele alegeri prezidentiale.

Grupul a mai spus ca nu va cauta obtinerea unei majoritati in alegerile parlamentare din septembrie, dorind doar 50 la suta din locuri.

Sub presedintele inlaturat Hosni Mubarak, Fratia Musulmana a fost interzisa in mod oficial, dar tolerata intre anumite limite, guvernul folosind procese militare si de securitate pentru a reprima grupul.

Cu toate acestea, grupul a pastrat o retea larga la nivel local, prin munca sociala si de caritate.

"Fratia va primi circa 25 la suta din locuri in noul parlament si nu vor mai fi voturi de protest acum ca democratia merge pe drumul sau", a declarat Abul-Futuh.

Deceniile de alegeri fraudate fac dificil de masurat popularitatea Fratiei.

Ea a castigat 20 la suta din locuri in alegerile parlamentare din 2005, in ciuda fraudelor. Grupul a boicotat sondajul din 2010.

Abul-Futuh a insistat ca decizia sa de a candida pentru presedintele nu a incalcat normele Fratiei.

El a declarat ca grupul se va concentra asupra activitatilor sociale si va lasa politica in mainile partidului nou-infiintat "Libertate si Justitie", caruia Abul-Futuh nu i s-a alaturat.

"De acum inainte, Fratia va functiona doar ca un grup de lobby. Acesta nu va intra in politica pentru ca asta este de acum sarcina partidului "Libertate si Justitie", care este separat de grup. "

Un membru senior al Fratiei a declarat ca decizia lui Abul-Futuh a fost personala si ca grupul nu este in spatele candidaturii sale.

"Decizia lui Abul-Futuh se opune deciziei oficiale a Fratiei", a spus Sobhi Saleh, un important membru Fratiei din Alexandria.

Unitate Nationala

Abul-Futuh a afirmat ca ar fi capabil sa vindece diviziunile dintre musulmani si crestinii copti din Egipt."Aceste certuri sectare ma fac si mai hotarat in a candida la presedintie", a declarat el pentru Reuters. "Pe masura ce elemente ale extremismului religios apar in perioada de tranzitie, tara are nevoie de cineva care sa fie cel mai bine conectat cu laturile musulmana, crestina si liberala a spectrului politic."

Cel putin 15 persoane au fost ucise si peste 200 ranite recent in ciocnirile mortale dintre musulmani si crestini copti dintr-o suburbie a Cairo, Imbaba.Ciocnirile au izbucnit dupa ce zvonul ca o femeie convertita la musulmani era tinuta in interiorul unei biserici din zona.

Abul-Futuh a declarat ca egiptenii, si nici un fel de temeri din Vest, vor determina viitorul Egiptului. "Acum ca egiptenii si-au preluat tara, care le-a fost furata, nimeni nu le poate determina viitorul", a spus el.

Conducatorii militari ai Egiptului au promis o trecere rapida la o guvernare civila.

Voturile prezidentiale si parlamentare vor fi urmarite indeaproape in regiune si in Vest pentru a vedea modul in care natiunea cea mai populata din lumea araba face tranzitia la democratie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor