Egipt şi Emiratele Arabe Unite bombardează miliţiile din Libia

P. P.
26.08.2014

alte articole

Avioane F-15E Strike Eagles (Suzanne Jenkins / Getty Images)
P. P.
26.08.2014

Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul au efectuat o serie de atacuri aeriene asupra capitalei libiene, Tripoli, au anunţat oficialii americani, luni. Mişcarea este considerată o amplificare a războiului dintre miliţiile rivale din Libia care i-a forţat pe diplomaţii internaţionali să părăsească ţara.

Atacurile aeriene păreau să fie legate de îngrijorarea că forţa miliţiilor islamiste va creşte. Monarhiile regionale şi dictaturile seculare din lumea arabă sunt tot mai alarmate de ascensiunea radicalilor islamişti din Libia, Siria şi Irak. Iar atacurile aeriene ar putea reprezenta o nouă intenţie a unor state arabe de a adopta un rol militar direct în conflictele din regiune.

Mai multe grupuri extremiste din Libia s-au confruntat pentru controlul principalului aeroport din Tripoli, iar atacurile aeriene ar putea reprezenta o încercare de a stopa extremiştii de la capturarea structurilor strategice ale capitalei.

În timpul weekendului, miliţiile islamiste au acuzat Egiptul şi Emiratele Arabe Unite de lansarea mai multor atacuri aeriene. Totuşi, preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a negat acuzaţiile. Egiptul nu a efectuat atacuri sau alte operaţii militare în Libia, a declarat agenţia de ştiri a statului citându-l pe Sissi. EAU a refuzat să comenteze.

Oficialii americani au anunţat că decolarea avioanelor din EAU n-ar fi atras atenţia şi au sugerat că avioanele ar fi putut fi înarmate în timpul unei opriri în Egipt.

Casa Albă nu a confirmat participarea Egiptului şi a EAU public şi nici nu a discutat detaliile operaţiunii.

La începutul acestui an, oficialii Casei Albe au sugerat guvernelor aliate din Orientul Mijlociu că o solicitate directă şi comună pentru o asistenţă mai substanţială în confruntarea ameninţărilor regionale ar putea ajuta Statele Unite să evite barierele legale.

Efortul a fost întârziat, şi apoi amânat, în timp ce guvernele arabe se întrebau dacă administraţia de la Washington va primi aprobarea Congresului să trimită armata americană în operaţiuni împreună cu forţele ţărilor arabe aliate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor