Bulgaria caută să mărească exportul orientându-se către China

(photos.com)

China este acum cea mai mare destinaţie a exporturilor bulgare după Uniunea Europeană dar încă mai există oportunităţi de comerţ neexplorate între cele două, a declarat un oficial bulgar, potrivit Novinite.

Cifra de afaceri bilaterală a ajuns la suma record de 1,9 miliarde de dolari, anul trecut, a declarat, luni, ministrul adjunct interimar al Economiei, Irena Mladenova, într-o conferinţă de afaceri desfăşurată în Sofia, care a reunit companii din Bulgaria şi provincia Fujian a Chinei.

Potrivit cifrelor Institutului Naţional de Statistică, Bulgaria a avut un deficit de 312 milioane de leva în comerţul cu China din prima jumătate a acestui an, în comparaţie cu deficitul de 230 de milioane de leva în perioada echivalentă a anului 2013.

Bulgaria exportă în principal în China minereuri de cupru şi concentraţi, cupru rafinat şi aliaje din cupru, diverse instrumente şi aparate de distribuţie electrică. Importurile bulgare din China includ aparate de aer condiţionat, computere şi aparatură de iluminat.

În timp ce comerţul dintre Bulgaria şi China a continuat să crească, volumul comerţului este încă sub capacitatea potenţială, a declarat Mladenova.

Potrivit cifrelor furnizate de aceasta, există produse de export bulgare care pot găsi o nişă permanentă în China, care are o piaţă de 1,3 miliarde de persoane. Acestea includ vin, apă minerală şi esenţă de trandafir, printre altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie