Eforturile de blocare a acordului nuclear iranian eşuează în Senatul SUA
alte articole
O iniţiativă de blocare a acordului nuclear iranian a fost blocată de legiuitorii americani. Liderii republicani au promis că nu vor renunţa la luptă şi vor încerca din nou să blocheze acordul atât în Camera Reprezentanţilor cât şi Senat - cele două camere ale Congresului SUA, conform Deutsche Welle.
O minoritate democrată din Senatul american a împiedicat joi un intens efort republican în vederea suspendării acordului nuclear iranian, aducându-l pe liderul americani Barack Obama mai aproape de o victorie majoră în sectorul politicii externe.
Dar riposta parlamentară din partea democraţilor este doar o victorie temporară, deoarece republicanii au promis că vor continua să lupte.
“Senatul s-a exprimat clar şi a hotărât că acordul istoric (....) cu Iranul (...) va rămâne în picioare”, a declarat liderul minorităţii din Senat, Harry Reid, după ce moţiunea republicanilor a eşuat cu doar două voturi din cele 60 necesare pentru a merge mai departe în Senatul format din 100 de membri.
Liderul republicanilor din Senat, a făcut presiuni imediate pentru a se desfăşura un nou vot.
Respingerea măsurii a avut loc în condiţiile în care Camera Reprezentanţilor, controlată de republicani, a promis că va respinge acordul semnat între Iran şi marile puteri.
“Această dezbatere e departe de a fi terminată. Acesta este un acord prost cu consecinţe durabile pentru securitatea poporului american şi a aliaţilor noştri. Şi vom folosi toate mijloacele avute la dispoziţie pentru a opri, încetini şi amâna acest acord”, a declarat preşedintele Camerei, John Boehner, un republican.
Dar în realitate, puterea Camerei de a opri acordul este pusă sub semnul îndoielii. În acel mai bun caz ar putea să amâne ratificarea acestuia.
Toate cele 42 dintre voturile Senatului de a opri acordul au provenit din partea democraţilor şi a independenţilor care în mod normal votează cu ei. Doar patru senatori democraţi au luat partea republicanilor.
Congresul are un termen limită până în 17 septembrie pentru a respinge sau accepta acordul nuclear iranian.
Criticii susţin că acordul nu restricţionează cu adevărat programul nuclear al Iranului şi că este îndreptat împotriva intereselor poporului american. Una dintre măsurile care evidenţiază natura deficitară a acestui acord, susţin criticii, este faptul că Teheranului i se permite să îşi folosească propriii experţi pentru a inspecta complexul nuclear Parchin, unde se crede că au avut loc activităţi pentru dezvoltarea de arme nucleare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.